Annons

Annons

Annons

Färgstark glaskonst på Galleri Grönland

Glaskonstnären Mari Zidén, 42 från Ånge ställer just nu ut i Galleri Grönlands lokaler. Utställningen som är mycket färgstark kommer att pågå under ett par veckor och det var vernissage i lördags med många besökare.

- Jag har alltid varit intresserad av glaskonst och under de sex senaste åren har jag arbetat med glaskonst på heltid, säger Mari Zidén som fanns i Malung under vernissagen. Det är 26 större alster som hon ställer ut i Malung och en hel del mindre glaskonst finns även med på utställningen.

- Det är första gången som jag ställer ut i Dalarna och att det blev Malung har också sin förklaring, berättar Mari Zidén.

Annons

Annons

- Jag fick tips om att det var en fin utställningslokal av den mycket kände konstnären Curt Agge som ställt ut flera gånger i Malung, berättar Mari Zidén.

Mari Zidén tillverkar också smycken med glas och hon arbetar när det gäller metaller med silver som smälts in i glaset.

- Jag har en egen "glasverkstad" hemma i Ånge – ett gammalt mejeri som hon tagit över och inrett till konstverkstad - där jag också har en utställningslokalen, säger Mari Zidén.

Under senare år har hon haft många utställningar bland annat i Stockholm, Göteborg men också utomlands och då i bland annat USA.

Mari Zidén har alltid varit intresserad av den här sortens konst men det är först de senaste åren som hon bestämt sig för att det här ska hon syssla med på heltid. Det mesta av hennes glaskonst används som prydnadsföremål men också som bruksföremål. Det gäller inte minst de fat och skålar som hon tillverkar i glas med mycket färg.

Det sker inte i någon serietillverkning utan varje glasföremål är unikt på sitt sätt.

- Större färgglada fat i glas är något av Mari Zidéns mest kända konstverk och hon ställer nu ut sin unika glaskonst vid Galleri Grönland i Malung och det här är också hennes första utställning i Dalarna.


Sören Haga

[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan