Annons

Annons

Annons

Annons

Rättvik

Skatteverket stänger Karl-Tövåsen?

Läget mitt i skogen – fäbodställets historiskt sett största tillgång – har blivit idylliska Karl-Tövåsens förbannelse.
Skatteverket kräver nämligen att fäbodkullan Tin Gumuns ska ha en kassaapparat – trots avsaknad av el och mobiltäckning.
– Kultur, miljö och entreprenörskap har ingen chans mot byråkratin, befarar hon.

Tin Gumuns säger att hon är bitter, men egentligen är hon mest ledsen.

Hon arbetar från klockan fem till klockan 21 – varje dag.

– Från att hon kliver upp till att hon lägger sig, säger 14-årige sonen Albin, som gärna skulle vilja få skjuts till motocrossträningarna.

Mor och son är dock överens om att fäbodlivet – den naturnära tillvaron, friheten och sommarmånaderna i en miljö präglad av många generationers kamp för överlevnad – är värd vissa uppoffringar.

Men nu har Tin nått en gräns.

– Jag var väl dum, säger hon eftertänksamt och fortsätter:

– Med mina utgifter och lån på 1,3 miljoner måste jag få in vita pengar. Det är inte möjligt för mig att betala vita löner och lån med svarta pengar. Jag har varit ärlig och utgått från att även myndigheter och byråkrater har gott omdöme, vet vad fäbodbruk innebär och har utrymme att agera därefter.

Annons

Annons

Men myndigheterna har – åtminstone hittills – inte visat någon förståelse för hennes situation.

– Jag skulle kanske kunna köpa ett större elverk eller sätta upp ett vindkraftverk för att få el till en kassaapparat, Men det skulle påverka kulturmiljön och jag har inte tid att åka hem dagligen för att ladda en batteridriven apparat.

LRF driver, sedan förvaltningsrätten sagt nej till hennes ansökan om undantag, hennes ärende vidare till kammarrätten. Men Tin är – trots att hon är en kämpe – på väg att ge upp:

– Så länge ingen från Skatteverket bryr sig om att komma hit och se hur jag lever och arbetar är jag chanslös.

Ger hon upp innebär det att hennes kaffestuga stängs för allmänheten och att ett turistmål som årligen lockar över 10 000 besökare förlorar en del av sin attraktionskraft.

– Jag jobbar all vaken tid, men kan inte ta ut mer än ungefär 100 000 i lön om året. Det är kanske lika bra att sälja och köpa ett hus någon annanstans.

Då skulle hon ha tid att skjutsa Albin till motocrossträningarna.

Men Albin är – trots att crossåkningen hägrar – tveksam:

– Gör ett försök till! Det här är för bra och fint för att vi ska låta oss besegras och ge upp.

Fakta

Prejudikatsfall

Tillämpningen av lagen om kontanthantering förändrades i början av 2014 och kom då att omfatta även exempelvis torghandel och loppmarknader.

Förenklat uttryckt kan man säga att de som säljer varor och tjänster mot kontant betalning och har en årsomsättning på över 170 000 kronor måste använda kassaregister som uppfyller vissa krav.

Tin Gumuns ansökte, med hänvisning till särskilda förhållanden, om undantag.

Men hon har fått nej och även förvaltningsrätten har gått på Skatteverkets linje. Nu driver LRF hennes ärende vidare i kammarrätten för att få ett prejudikat, kanske ett Lex Gumuns.

Annons

Annons

Fakta

Lever sin dröm

Tin Gumuns kommer från Gustafs och började vid lantbruksskolan i Rättvik år 1990 eftersom hon drömde om småskalig och traditionell jordbruksverksamhet. Två år senare började hon jobba får "Sand-Inger" i Karl-Tövåsen och 2006 övertog hon verksamheten.

Hon har man och tre barn och driver ett lantbruk som för tillfället omfattar tio mjölkkor samt ungdjur, två hästar, grisar och andra "smådjur". Hon brukar ungefär 15 hektar jordbruksmark och sysselsätter sommartid – utöver familj och släkt – två anställda.

I Karl-Tövåsen säljer hon kaffe samt smör, ost och messmör.

På gården hemma i Västbjörka har hon renoverat och byggt om en gammal ladugård för lösdrift och byggt ett godkänt mejeri "för att kunna förädla mjölken och få verksamheten att gå ihop".

Inbäddat innehåll

– Jag har brunnit för det här, men nu känner jag mig så motarbetad att jag skulle kunna gråta, säger Tin Gumuns.

Albin Gumuns skulle vilja köra cross, men sätter ändå – efter några sekunder funderande – fäbodlivet före crossåkningen.

Allmänheten välkomnas och serveras kaffe i Karl-Tövåsens fäbodar. Men om kontanthanteringen måste sänkas kommer kaffestugan att stängas.

Annons

Är det ett slutligt mörker som sänker sig över fäbodbruket?

Annons

Ingela Herrmann på väg att dona undan efter kvällsmjölkningen.

Över 10 000 personer gästar varje sommar Karl-Tövåsens fäbodar och alla stortrivs – även katten.

Tin Gumuns´ prislista utanför kaffestugan.

En i högsta grad levande idyll. Än så länge...

– Myndigheterna och politikerna talar om värdet av miljö, småskaligt företagande och vikten av ungdomssysselsättning. Samtidigt agerar de som om vi vore deras fiender.

Tin Gumuns har förverkligat sina ungdomsdrömmar och för vidare ett kulturarv.

– Senare i sommar ska jag faktiskt vara ledig i två dagar, berättar fäbodbrukaren.

Annons


Kent Olsson

0241-105 80
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan