Annons

Annons

Annons

Falun

Sabaton spelade på ockuperad mark på Krimhalvön för mc-gäng med koppling till Putin

Förra veckan spelade Sabaton i Sevastopol på ockuperad mark på Krimhalvön. Konserten var en del av en propagandashow arrangerad av den ryska MC-organisationen Nattvargarna som har täta band till Putin. Bandet tillbakavisar starkt alla politiska kopplingar.

I torsdags var falubandet Sabaton huvudakt vid en stor konsert i Sevastopol. Konserten arrangeras av det ryska motorcykelgänget Nattvargarna, som varje sensommar anordnar en mc-show där den första halvan har historiskt tema och den andra halvan en ren motorcykeluppvisning. Förra årets show i Sevastopol som lockade 100 000 personer sändes i rysk tv och har beskrivits som en ren propagandauppvisning för Putin, med udden riktad mot Ukraina och västmakterna.

I år handlade konserten om andra världskriget och att det i år är 70 år sedan det avslutades, ett krig Sabaton ofta beskrivit ur olika vinklar i sina texter.

– Om vi pratar om utlänningar så är den gruppen den mest passande, med tanke på deras stil, uttryck och ämnesval. Därför kommer Sabaton vara en av huvudakterna, säger Nattvargarnas president Alexander "Kirurgen" Zaldostanov i ett uttalande på mc-klubbens officiella hemsida.

Annons

Annons

Nattvargarna är inte vilken mc-klubb som helst. De har täta band till Rysslands president Vladimir Putin och har tack vare detta kallats för ”Putins Hell’s Angels”. De är föremål för sanktioner från både USA och Kanada, bland annat på grund av att de ska ha varit involverade i en attack mot en gasledning i ukrainska Strikolkove och mot den ukrainska marinens högkvarter i just Sevastopol.

– Organisationer som Nattvargarna används av Putin i avskräckande syfte, sade Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin till Svenska Dagbladet i våras.

– I stället för att förbjuda demonstrationer rakt av dyker då sådana här grupper upp för att avskräcka.

Sevastopol ligger på Krimhalvön, som sedan början av 2014 annekteras av Ryssland i strid mot internationella konventioner. Sedan konflikten mellan Ryssland och Ukraina bröt ut har över 6 500 personer mist livet i strider och attacker, enligt FN. Just nu pågår officiellt en vapenvila, som dock bryts med jämna mellanrum.

Sabatons basist Pär Sundström poängterar att bokningen gick igenom bolaget NCA i St. Petersburg, en agentur som jobbar med många artister. Han kommenterar via mail spelningen i Sevastopol:

Var ni medvetna om vilken typ av arrangemang det var?

– En heavy metal-festival med tema 70-årsjubileum av slutet på Nazityskland. Ganska perfekt för Sabaton.

Annons

Hur skulle ni beskriva arrangemanget som helhet?

– Imponerande och unikt. Väldigt intressant.

Varför valde ni att spela på ockuperat område?

– Vi spelar för fans, oavsett var de finns.

Är det lämpligt om ni vill betraktas som opolitiska?

– Att inte spela vore ett politiskt beslut. Vi var där för att sprida vår musik, som vi alltid gör.

Annons

Bakom arrangemanget stod mc-klubben Nattvargarna, med nära band till Putin, kände ni till vilken typ av organisation det är?

– Sabaton har bokats av mängder av arrangörer under vår karriär, vi spelar inte för dem. Vi spelar vår musik för våra fans. Och det var många fans på plats!

Träffade ni deras president Alexander Zaldostanov?

– Nej, vi träffade aldrig honom.

Bland annat Polen har kritiserat Nattvargarna och förvägrat dem inresa i landet - hur tror ni att era polska fans ställer sig till att ni spelar för dem?

– De som missförstår Sabaton kan bli upprörda på samma sätt som vissa svenskar blev upprörda när vi spelade i Israel. Men våra fans förstår Sabaton och att det inte är en politisk agenda när vi spelar någonstans. Ju mer spelningar vi gör desto mindre politiska missförstånd blir det omkring Sabaton. Några fler lär väl inte missta oss som nazister efter detta i alla fall.

Inbäddat innehåll

Sabaton spelade nyss på sin egen festival i Falun – och förra veckan i Sevastopol på ockuperade Krimhalvön.

Nattvargarnas ledare Alexander Zaldostanov hyllar både Stalin och Vladimir Putin. Därtill har han uttalat sig mot homosexuella med orden att den proryska anti-majdanrörelsen lika gärna kunde heta "death to faggots".


Anders K Gustafsson

023-935 67
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan