Annons

Annons

Annons

Annons

Orientering

Halden på väg mot historisk Tiomilaseger i Falun – då kom osannolika upphämtningen

Norska superklubben Haldens SK dominerade på fyra sträckar när årets damkavle i Tiomila avgjordes i Falun. Men sen kom en osannolik upphämtning.

320 lag kom till start i årets damkavle i Tiomila. Och det blev en dramatisk tävling på Lugnet i Falun.

Bild: Claes Söderberg

Annons

När Sabine Hauswirth gick ut på sista sträckan för Halden så hade laget dominerat fyra sträcor, och varp å väg mot en historisk seger eftersom inget lag tidigare vunnit samtliga sträckor.

Men norskan hade inte sin bästa dag, och när lagen bakom fick vittring så gick det snabbt att hämta in den minut hon hade att gå på. Lina Strand, Göteborg-Majorna, ledde jakten och efter några kilometer så var hon förbi.

Annons

Med i jakten fanns även Anna Bachman, Lidingö, och Anne M Hausken Nordberg, Nydalen, och Maja Alm, OK Pan Århus.

– Min taktik var att göra mitt eget lopp. Jag visste att jag ärstark på väg och stig och det var mycket stigar. Flera gånger tog jag mitt eget vägval. Några gånger var det bra, andra inte, säger Maja Alm.

Sabine Hauswirth tappade allt och var efter halva sträckan borta från medaljstriden. men det inget som Maja Alm noterade under loppet.

Annons

– Nej, jag såg aldrig Halden. Jag trodde att den gruppen jag låg i slogs om att bli trea först. Sen sprang vi ikapp Lina Strand (Göteborg Majorna) och då tänkte jag att nu är det andraplatsen. Och det trodde jag faktiskt hela vägen tills vi kom in mot mål och jag såg han med kransen, säger hon.

Av de fyra främsta lagen kunde sedan Nydalens Anne M Hausken Nordberg och Pan Århus Maja Alm bryta sig loss och i en vass spurt var Alm starkast och säkrade segern åt Pan Århus.

– När vi kom där mot hoppbacken tänkte jag: oj. Det var lite väl brant. Och Anne Margrethe var tuff och jag funderade på om jag verkligen ville trycka ut all energi för att bli tvåa. Och det ville jag. Jag förstod inte att vi sprang om segern förrän i målfållan, säger Maja Alm.

På tredjeplats spurtade Lina Strand in före Anna Bachman.

Domnarvets Emma Johansson fick släppa tätklungan och laget fick nöja sig med en slutlig femteplats.

För Alfta-ÖSA så blev det ett tapp i kampen om att nå topp 10 då Ylva Kindlundh fick en tuff resa till en 11:e plats då hon växlade till Natalia Vinogradova.

Annons

Ryskan svarade sedan för en vass avslutning, näst snabbast på sträckan efter Maja Alm, och plockade upp laget till en sjätteplats – två placeringar bättre än 2015.

Annons

Natalia Vinogradova var näst snabbast på sista sträckan och förde upp Alfta ÖSA från 11:e till sjätteplats.

Bild: Claes Söderberg


Leo Hägglund

0278-275 14
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan