Annons

Annons

Annons

Annons

Orientering

Näven i luften – trots femteplatsen: "Vi är ändå med och fajtas i den absoluta toppen"

Vinnare i fjol. Femma på hemmaplan på Lugnet. Men Domnarvets Emma Johansson höjde ändå en näve i luftennär hon sprang i mål som femte dam på 10-mila.

Emma Johansson sprang in Domnarvet på en femteplats i årets Tiomila.

Bild: Claes Söderberg

Annons

Domnarvets damer var med hela vägen, men aldrig i den absoluta täten. Som bäst växlade laget som fyra, efter Karolina Höjsgaards starka insats på andrasträckan.

Efter tredje och fjärde sträckan växlade laget som sexa, vilket alltså var den position som Emma Johansson tog med sig ut på slutsträckan. Hon tappade någon placering inledningsvis, när hon blev passerad av vinnarlaget Pan Århus Maja Alm. Men avståndet till topplagen minskade hela tiden – förutom på slutet då tempot höjdes i täten i kampen om medaljerna.

– Jag såg ju Maja i början, men hon var helt enkelt starkare än mig första delen av banan när vi klättrade väldigt mycket. Vi gick härifrån nedersta botten av Lugnet till toppen i princip rakt upp, så det var några jobbiga kilometer. Men jag tycker att jag höll ihop det jättebra sen, säger Emma Johansson.

Annons

Annons

Att den kuperade terrängen var tuff kom förstås inte som någon överraskning för den 34-åriga landslagslöparen.

– För mig är det ju ingetspeciellt, det här är ju hemma för mig. Men jag tycker att banläggarna hade verkligen gjort det bra, att vi fick springa oss väldigt trötta först och sen kom det lite lurigt kontrollplock i sluttningarna på vägen hem. Jag tyckte att det var jättekul.

Det var det luriga kontrollplocket som fick Halden, som ledde stafetten i stort sett hela vägen, att tappa greppet om segern när Sabine Hauswirth sprang bort sig på den nionde kontrollen. Det var också under den delen av loppet som Emma Johansson sprang upp Domnarvet från sjunde till femte plats.

– Jag själv är jättenöjd med mitt lopp och jag tycker att de andra har gjort det bra. Jag har inte pratat med alla men jag tycker att vi ska vara jättenöjda med en femteplats i dag. Vi har ändå en riktig kanon som står vid sidan av i Lena Eliasson och vi är ändå med och fajtas i absoluta toppen, säger hon.

För Emma Johansson, som har haft en lite jobbig vår, var insatsen på 10-mila också ett bra formbesked inför resten av säsongen.

– Jag har väl inte känt att jag riktigt haft det där trycket som jag hade önskat. Men å andra sidan är det den här månaden som kommer nu som är viktigast för mig på våren och det här kändes som ett steg i rätt riktning.

Annons

Domnarvet sträcka för sträcka

1: Jessica Tullie, växlade somelva, 48 sekunder efter täten.

2: Karolina Höjsgaard, växlade somfyra, 1.38 efter.

3: Dana Safka Brozkova, växlade somsexa, 2.02 efter.

4: Johanna Lindberg, växlade somsexa, 3.05 efter.

5: Emma Johansson, gick i mål somfemma, 2.37 efter.

Så gick det för övriga dalalag i damkavlen

24) IFK Mora lag 1 +20.5743) IFK Mora lag 2 +30.47

65) Leksands OK lag 1 +38.38

76) Domnarvet lag 2 +42.47

139) IFK Mora lag 3 +67.05

158) Ludvika OK Jubileumslag +74.13

165) Leksands OK lag 2 +76.22

180) Domnarvet lag 3 +82.10

211) Västerbergslagens OL +107.33


Rickard Pettersson

Annons

Annons

Till toppen av sidan