Annons

Annons

Annons

Vänsterpartiet och Sverigedemokraternas fulspelande ihop skadar Sverige

Förre statsminister Göran Persson menade att har man inte samsyn om säkerhetspolitiken kan man inte regera ihop. Helgens manövrar i säkerhetspolitiken har skapat en ny oväntad allians i svensk politik konstaterar Patrik Oksanen i en kommentar inför riksdagsomröstningen av värdlandsavtalet på onsdag.

Give them hell!

Jimmie Åkessons beryktade sms när han gav klartecken till att fälla budgeten 2014 styr nu SD i famnen på V, och tidigare signaler om försök att närma sig Moderaterna och Kristdemokraterna kastas överbord.

Svensk politik är varken tråkig eller förutsägbart, nu med plötslig uppvaktning mellan V & SD enligt devisen "fiendens fiende är min vän".

Bakgrunden: Sverige har träffat ett värdlandsavtal med Nato som ska godkännas av riksdagen. Avtalet kan beskrivas som ett tekniskt ramavtal för att underlätta procedurer vid övningar, eller i ett skarpt läge om Sverige ska ta emot eller ge militär hjälp i vårt närområde (i enlighet med vår ensidiga solidaritetsdeklaration & Lissabonfördraget 42.7). Finland har redan avtalet på plats.

Annons

Annons

Läs mer: Fredsrörelsens skrämselbrev om atombomber till riksdagsledamöter

Svensk debatt: I ett års tid har det varit en massiv propaganda med desinformation. Riksdagen har bombarderats av brevskrivare som säger att det kommer kärnvapen till kommunerna och andra stolligheter. Två partier har i riksdagen visat sig vara särskilt mottagliga; Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Stig Henriksson, säkerhetspolitisk talesperson för V, illustrerar detta genom att kommentera uppgiften att Säpo varnar för att personer med kontakt med rysk underrättelsetjänst aktivt försökt påverka opinionen om värdlandsavtalet i negativ riktning på möten med orden; ”Jag kan tycka att vem som helst har rätt att delta öppna och offentliga möten och vara med och debattera, det kan jag inte tycka är så upphetsande. Det jag däremot blir väldigt frågande till, det är vad Säpo gör där”. Alltså gärna FSB, men inte det svenska kontraspionaget.

Läs mer: Lögner och myter som sprids är ett allt större bekymmer

Omröstningen avgörs på onsdag i riksdagen.

Finten: Vänsterpartiet använder sig av att om 10 ledamöter begär vilandeläggning i ett år för att lagstiftningen anses inskränka grundläggande fri- och rättigheter så måste 5/6 sedan rösta för.

Annons

Sedan införandet på 70-talet har Regeringsformens 2 kap 22 § använts ett 10-tal gånger. Och för att rättfärdiga det kan man ju alltid dra till med risken att hela Gotland måste skyddsklassas som Stig Henriksson (V) gör för TT.

Annons

SD hoppar på: Vänsterpartiet, som tidigare inte kunnat rösta för ett erkännande av folkmord för att initiativet kom från KD och SD, har nu fått en ny kompis i säkerhetspolitiken. SD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Jansson anslöt sig med orden: ”Värdlandsavtalet riskerar att urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet”.

Läs mer: Finlands Natoutredning - säkrare med Nato, men söka tillsammans med Sverige

Det kommer från ett parti som aktivt vill att Sverige ska överge alliansfriheten, genom att gå i en allians med Finland (som har värdlandsavtalet). Det handlar alltså inte om alliansfrihet, utan om ”fel allians”.

Mikael Jansson (SD) .

Bild: Bertil Ericson/TT

Ännu märkligare blir det eftersom hälften av SD:s väljare är för Nato och partiet har en Natovänlig falang. Och få i SD gillar V, och vice versa.

Om Jimmie Åkesson gett klartecken till Janssons utspel visar det att ”Give them hell” och viljan att förstöra är starkare än att försöka normaliseras till att bli en del av ett regeringsunderlag. Och här spelar nu Vänsterpartiet rollen som dubbelt nyttig idiot. För SD är det även en taktisk felbedömning av hur försvarsintresserade väljare reagerar.

Annons

Läs mer: Utesluten Kasselstrand tillsammans med SD:s talesperson i Almedalen

Vad händer nu: Efter omröstningen på onsdag går ärendet till Konstitutionsutskottet som ska se om hänvisningen till fri- och rättigheter har någon grund. Lutar KU åt nej ska lagrådets synpunkter inhämtas. Lagrådet har tidigare inte haft något att erinra om värdlandsavtalet. Blir det dubbla gröna ljus kommer bollen tillbaka till kammaren för att klubbas som ett vanligt ärende. Det lär kunna ske före sommaruppehållet, och ett år förvandlas till en månad. Dåliga förlorare som börjat tro på desinformationen är det sista som svensk säkerhetspolitik behöver. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna demonstrerar med all önskvärd tydlighet att deras historiska nationella opålitlighet lever än idag.

Annons

Och för regeringstörstare i V & SD kan Göran Perssons ord vara värt en påminnelse om vilka som kan regera ihop: "Man kan inte sitta i en regering om man har helt olika syn på utrikes- och säkerhetspolitiken. Det går bara inte".

Intresserad av SÄKERHETSPOLITIK? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Annons

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

Annons

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

Annons

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar


Patrik Oksanen

[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan