
Jan Lindholm går emot egna partiet och röstar nej i riksdagen på onsdag till värdlandsavtalet med Nato.
Bild: Anna Klintasp
Värdlandsavtalet med Nato undertecknades strax innan valet för två år sedan. På onsdag ska riksdagen slutligen slå fast beslutet, som påverkar flera svenska lagar. Avtalet ska förenkla regelverket och samarbetet mellan Nato och Sverige. Detta ska främst underlätta möjligheten för övningar i och mellan olika länder - är tanken.
Bakom beslutet om ett värlandsavtal med Nato står regeringen och allianspartierna. Emot är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
– Personligen är jag mycket negativ till detta. Jag har alltid bekämpat militär upprustning. Jag är vapenvägrare och pacifist. Detta avtal är ett regelverk för om Nato vill ha verksamhet i Sverige. Inget konstigt i det, men det öppnar för ett närmande och ett medlemsskap i Nato. Jag personligen önskar därför att Vänsterpartiets förslag om en vilandeförklaring av saken vinner gehör, säger han.
Annons
Annons
Inför omröstningen har Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna deklarerat att de kommer rösta för en så kallad vilandeförklaring. Om de når minst en sjättedel av riksdagens röster så skjuts beslutet troligtvis fram ett år.
– Jag kommer gå emot mitt parti och rösta för det. Det skulle vara det bästa. Då får vi ett nytt andrum och kan diskutera saken vidare. Jag vet att saken inte är speciellt förankrad demokratiskt. Inte inom mitt parti, och inte inom Socialdemokraterna. En vilandeförklaring skulle därför vara bäst, säger han.
Beslutet att rösta emot partilinjen kommer få konsekvenser för Jan Lindholm.
– Vi har ju en turordning för hur vi miljöpartister ska och bör agera i riksdagen nu när vi är ett regeringsparti. Att jag nu bryter mot denna turordning betraktas som något riktigt allvarligt. Jag kommer få mycket kritik för detta. Men jag kan inte göra annat. Det finns en gräns för hur mycket man kan korrumpera sin egen övertygelse. Jag får helt enkelt ta detta, säger Jan Lindholm,.
Kritikerna menar att avtalet öppnar för kärnvapen, svenskt natomedlemsskap och natobaser på svensk mark. Regeringen och alliansen tillbakavisar med kraft den oron. Enligt avtalet måste Sverige godkänna all Natonärvaro i Sverige.
I riksdagen har Vänsterpartiet 21 mandat och Sverigedemkraterna 48 mandat - totalt 69 mandat. Riksdagen har totalt 349 mandat. För att nå gräsen för en vilandeförklaring behövs en minst en sjättedel av rösterna, 58 stycken.
Annons
Försvarsinister Peter Hultqvist (S) låter meddela DT, genom sin pressekreterare Marinette Nyh Radebo, att han inte kan kommentera eller ha synpunkter på förslaget om vilandeförklaring. Detta eftersom propositionen om värdlandsavtalet nu är överlämnad till riksdagen.
Annons
Fakta/Värdlandsavtalet
Värdlandsavtalet är ett samförståndsavtal, på engelska "Memorandum of Understanding" som undertecknades mellan Sverige och Nato 2014. Innan avtalet träder i kraft måste riksdagen fatta det slutgiltiga beslutet om avtalet den 25 maj.
Avtalet innebär i korthet att Sverige lättare ska kunna stödja och ta emot stöd från Nato vid en kris eller ett krig i Sverige eller i närområdet. Det innebär också att det blir enklare för Sverige att stå som värd för ömsesidigt överenskomna militära aktiviteter, som exempelvis internationella övningar.
Mats Laggar
023-935 24
[email protected]