Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Nilsson: EM lämnar en bitter eftersmak – men grattis Ronaldo

Annons

Först, låt mig gratulera Portugal till mästerskapstiteln. Parabéns Portugal!

Sen, låt mig vara lite bitter.

Vi kan väl börja med kvällens final. Frankrike mot Portugal, värdnationen mot ett landslag som de flesta hatar mer än älskar på grund av Cristiano Ronaldo och Pepe. De flesta ville se en fransk seger på Stade de France som invaderats av malar dagen till ära.

Inte ens 20 minuter hade passerat innan Cristiano Ronaldo satt sig ned på mittplan med smärtor i ena knäet efter en tackling från Dimitri Payet. Det var inte den fulaste tacklingen på en fotbollsplan, men den var inte heller jättesnygg. Det hela slutade med att Ronaldo utgick några minuter senare och vips så hade finalen tappat väldigt mycket av sin stjärnglans. Men jag unnar Ronaldo titeln.

Annons

Och inte blev det särskilt roligare spelmässigt heller, varken före eller efter Ronaldos uttåg.

Annons

Igen, grattis till Portugal som sagt, och Frankrike får skylla sig själva som inte lyckas avgöra det på hemmaplan.

Men, låt mig var lite mer bitter.

Detta mästerskap till ära beslutades det att det minsann skulle vara fler nationer med i turneringen än tidigare. En nobel tanke kan man tycka, och jag har i grunden inget problem med att vi har sex stycken grupper med fyra lag i varje grupp.

MEN, det som stör mig något oerhört är att tre lag från varje grupp hade chans att gå vidare. Tre av fyra lag i en grupp kunde alltså ta sig till slutspel. De två sämsta treorna fick förvisso åka hem efter gruppspelet som sig bör, men att skicka fyra andra grupptreor till slutspel är idioti.

Med handen på hjärtat, hur rolig fotboll har vi fått se i detta mästerskap, till följd av att det fanns så pass många slutspelsplatser? Totalt sett över hela turneringen har det gjorts 107 mål under ordinarie tid, på 51 matcher. Det ger ett snitt på 2,09 mål per match. Snark.

Portugal tog sig till final efter att ha vunnit en match under ordinarie tid, och spelat 0–0 i tre av sju matcher. En bedrift i sig, men det bör inte vara möjligt.

Inte ska det heller vara möjligt att alla stora nationer hamnar på samma sida av slutspelsträdet. Men det var möjligt i år på grund av att grupptreorna gick vidare till slutspel.

Annons

Det får de gärna slopa, om jag får bestämma.

Men visst, det fanns ett par roliga stunder under EM också. Islands framfart var kul. Sången om Will Grigg också.

Annons

Och Ronaldos ledarskap, framförallt när han fick João Moutinho att ta en straff mot Polen trots att han egentligen heller velat slippa efter en tidigare missad straff. "Det gör inget om du missar och vi förlorar. Ut och slå en straff, du gör det bra" manade han på sin kollega. En sida som man inte sett tidigare.

Men mycket mer roligheter i EM var det inte.


Alexander Nilsson

063-16 16 15
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan