Annons

Annons

Annons

Annons

Motocross

Goda insatser av SMK-killarna under SM i Sprintcross

SMK Dala Falun-åkarna Isak Gifting och Stefan Olsson toppar båda USM-serien (U17) i motocross till vardags. Under den gångna SM-veckan i Norrköping ställde de båda upp i sprintcrossen där den förstnämnde lyckades ta sig till semifinal.

När Sprintcross tog plats på SM-menyn dukade region Dalarna upp två unga representanter. De startade som två av 28 så kallade wildcards bland ett SM-fält med ytterligare nio seedade förare från den övre MX1 och MX2-serien. Olsson och Gifting var dessutom de enda av de totalt 37 startande som genomförde tävlingen med 125-kubikscyklar.

Stefan Olsson placerade sig långt bak i det inledande tidskvalet och hamnade sedan på en niondeplats i kvalheatet. Olsson blev dock lidande av en startkrasch i början av tävlingen som gjorde att det var svårt att åka upp sig bland placeringarna.

– Starten är alltid viktig men i sprint blir den ännu viktigare och speciellt för oss som kör 125. Alla andra tävlar ju i klassen över oss så starten blir väldigt avgörande för hela heatet, speciellt när man bara kör fem varv. Man har inte så mycket tid på sig att köra om så då kan ju hela heatet bli lidande av en dålig start, säger Olsson.

Annons

Annons

Han fick sedan möjlighet till att åka ytterligare ett extra chansen-heat där han placerade sig sist, vilket inte räckte för vidare avancemang.

Desto bättre gick det för Isak Gifting som lyckades ta sig till en semifinal, där han tyvärr inte placerade sig tillräckligt bra för vidare avancemang. Dock så fick han möljlighet att ta sig vidare via ett avslutande sista chansen-heat, där han slutade på plats tio. För vidare avancemang hade det krävts en topp 2-placering.

Nämnvärt i eftertexterna av tävlingen är att Grycksbofostrade Gifting, född 2000, var den absolut yngste i startfältet. Med sina 15 år var han drygt åtta år yngre än den genomsnittlige 23-årige SM-sprintåkaren. Stefan Olsson var även han bland de yngre, född 1999.

Mest rutin på startfältet hade den åkare som var född 1986 – alltså 13, respektive 14 år äldre än dalaåkarna.

Isak Gifting, yngst av alla startande på SM i sprintcross i Norrköping.

Bild: Elin Bergvik Eriksson

Placering från SM-heaten

Tidskval

Olsson - 14

Gifting - 7

Kvalheat

Olsson - 9

Gifting - 3

Extra chansen (för icke kvalificerade från kvalheat)

Olsson - 6

Semifinal

Gifting - 10

Sista chansen (för icke kvalificerade från semifinalerna)

Annons

Gifting - 10

Ladda hem nya versionen av DT:sIphone-app här

Annons

Ladda hem nyaversionen av DT:sAndroid-app här

Ladda hemnya versionen av DalademokratensiPhone-app här

Ladda hemnya versionenav Dalademokratens Android-app här

För fler sportnyheter följ oss på Facebook.


Elin Bergvik Eriksson

023-936 21
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan