Annons

Annons

Annons

Annons

Simning

16-åriga supertalangen klar för VM: "Jag tränar inte så mycket"

Andra 16-åringar i landet är lite avundsjuka på falutjejen Sara Junevik som bara behöver träna hälften så mycket men ändå vinner allt. Eller ja, inte allt. Hon kom faktiskt tvåa på SM, även om det var bakom självaste Sarah Sjöström.

Sara Junevik är född år 2000, tävlar för Falu Simsällskap. Efter att hon simmat 50 meter fjärilssim på 26.08 under SM på Eriksdalsbadet i lördags står det klart att hon kommmer att få simma VM i Kanada nu i december.

– Kvaltiden för VM var 26.32 och Sara kom tvåa efter Sarah Sjöström i finalen på 26.08, berättar tränaren Lena Antlöv, Falu SS

Sara själv är överlycklig och riktigt nöjd med sitt lopp.

Annons

– Det känns jätteroligt att komma tvåa här och samtidigt komma med till VM. Det har varit en dröm länge och nu är det liksom sant, berättar Sara Junevik.

Vad har du för målsättningar i VM?

– Det blir nog mest en se-och-lära-tävling för mig. Men måste lära sig hur man ska bete sig, hur man simmar och känna på stämningen. Jag hoppas också att de tar ut mig på 100 fjäril som jag missade kvaltiden med 6 hundradelar på. Det är ju lite trist att bara simma typ 26 sekunder när man väl är där, säger Sara Junevik.

Annons

Hur trivs du i Falu simsällskap?

– Det är en lagom klubb för mig, det känns som en hemmaklubb, jag trivs där. Eftersom jag inte tränar så mycket så passar det bra.

Va? Vadå inte tränar så mycket? Du är ju 16 år och näst bäst i Sverige?

– Ja, men jag är känd för att inte träna så mycket. Jag har inte simmat så mycket och jag behöver inte simma så mycket. Det går bra ändå, tydligen.

Hur mycket tränar du då?

– Tre till fem gånger i veckan inklusive ungefär sex timmar simning. De andra tränar runt nio gånger i veckan. De brukar säga att de är lite avundsjuka på mig för att jag inte behöver så mycket träning.

Är du inte nyfiken på hur bra du kan bli om du tränar ännu mer?

– Jag försökte träna mer nu i sommar men det gick inte, kroppen sa ifrån. Jag tycker det är skönt att veta att man inte åker på så mycket skador som mycket träning kan innebära.

Utöver VM ser Sara fram emot Junior-VM och Junior-EM som äger rum sommaren 2017. Nu på söndag simmar hon 50 frisim och på tisdag är det 100 frisim och sen lite lagtävlingar.

Annons

Sara Junevik visar upp medaljerna hon vunnit under SM i Eriksdalsbadet.

Bild: Lena Antlöv


Björn Daniels

073-022 96 19
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan