Annons

Annons

Annons

Annons

Ludvika Centrum

"Trolig spricka inom S": SD berättar om spelet om kommunchefen

Ännu en vecka har gått och inga besked om ny kommunchef i Ludvika.
Nu avslöjar Sverigedemokraterna att man gett kommunalrådet Leif Pettersson (S) ett erbjudande.
Och Leif Pettersson berättar för första gången offentligt vem av de två kandidaterna han vill se som kommunchef.

Vem ska Leif Pettersson få välkomna till Stadshuset som kommunchef? Nu avslöjar Pettersson vem som är hans favorit.

Bild: Foto: Torbjörn Granling/Arkiv

Annons

I slutet av september uttalade sig Pettersson i DT och berättade att nu återstod två kandidater i kampen om jobbet som kommunchef; Mikael Carstensen och Jan Lindström som båda är förvaltningschefer i kommunen.

SD gillar inte social-och utbildningschefen Mikael Carstensen eftersom denne "hjälpt till med att lägga ned flera byskolor".

– Direkt efter att Pettersson uttalat sig i DT talade jag med honom och berättade att vi tänker rösta på Jan Lindström vid en eventuell omröstning i kommunstyrelsen, säger Roland Johansson (SD).

Han och partikollegan Benny Rosengren är mycket förvånade över att Leif Pettersson då inte tog tillfället i akt att omedelbart ta upp ärendet i kommunstyrelsen.

Annons

De sex socialdemokraterna och de två sverigedemokraterna skulle tillsammans få majoritet för Jan Lindström eftersom det sitter 15 ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen, resonerar Roland Johansson.

Annons

– Varför händer det ingenting? En förklaring är förstås att Pettersson inte vill ha hjälp av SD. En mer trolig förklaring är att sossarna inte är överens, säger Johansson som spekulerar i att Socialdemokraternas grå eminens nummer ett, Ingvar Henriksson, har signalerat att han vill ha Mikael Carstensen som kommunchef.

SD misstänker också att Hanna Lindgren även hon vill ha Carstensen eftersom hon i drygt ett år i egenskap av ordförande i social- och utbildningsnämnden jobbat tillsammans med Carstensen.

Ingvar Henriksson vill inte säga vem han förordar som kommunchef. Men han förväntar sig att Socialdemokraterna i kommunstyrelsen visar upp en enad fasad när ärendet ska avgöras.

Det påstås att du förordar Carstensen?

– Haha, ja där se du vilka rykten som kommer i gång. Jag tar inte ställning i tidningen vem jag förordar, det är en sak vi först ska göra upp om i partiet.

Leif Pettersson, som bekräftar att han i höstas hade ett samtal med Roland Johansson, väljer nu att vara mer öppen med var han står.

Vill du ha Jan Lindström som kommunchef?

– Jag har väl pratat för att det kan luta åt det. Det lutar åt det hållet, men vi väger fram och tillbaka.

Du förordar Lindström?

– Jaaaaäh... Jag vet inte, vi för våra diskussioner och sen får vi ser var det landar.

Annons

Inom Sverigedemokraterna har man sina aningar om att Leif Pettersson lovat Jan Lindström att denne ska få jobbet.

Annons

– Eller så är det så att Vänsterpartiet, som vill ha Lindström, hotar att hoppa av samarbetet i kommunledningen om inte Lindström får tjänsten, funderar Roland Johansson.

Ingvar Henriksson är för sin del klar över att det inte går att lita på SD. Även om Socialdemokraterna skulle förorda Jan Lindström så är det långt i från säkert att man får stöd av SD, menar han.

– Vi såg ju hur SD betedde sig i våras. Då hade vi föreslagit att Jan Lindström skulle ges ett treårigt förordnande som kommunchef. Allt var förhandlat och klart med Lindström, men SD röstade emot. Hade de röstat på Lindström då så hade den här frågan varit utagerad för flera månader sedan.

Roland Johansson (SD) misstänker att minst två socialdemokrater i kommunstyrelsen inte vill gå kommunalrådet Leif Pettersson till mötes i frågan om kommunchefen.

Bild: Foto: Torbjörn Granling


Torbjörn Granling

0240-882 08
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan