Annons

Annons

Annons

Annons

Gyllbergen

Trädkramare "kramad" av Gagnefs politiker

– Du har gett trädkramandet ett gott anseende.
Så uttryckte sig miljö- och byggnadsnämndens ordförande Tomas Fredén när han överlämnade Gagnefs kommuns miljöpris till naturvårdaren, ornitologen och kunskapsförmedlaren Pelle Florell.

– Jag är överraskad och känner mig hedrad, sa Pelle Florell när han tackade nämndens ordförande Tomas Fredén för miljöpriset.

Bild: Kent Olsson

Annons

Priset delades ut i samband med nämndens senaste sammanträde och Tomas Fredén överlämnade 10 000 kronor och blommor till Pelle Florell.

Redan 1993, andra året som priset delades ut, var naturvårdaren en av flera pristagare.

Fem år senare var han på sätt och vis åter pristagare eftersom han under många år tillhört ledningen för Naturskyddsföreningens Gagnefsavdelning, som då tilldelades priset.

Annons

– Nu är du ensam pristagare och allt annat hade varit tjänstefel av oss med tanke det miljöarbete du gjort och gör, sa nämndbasen under prisutdelningen.

Annons

Av nomineringen framgår att Pelle Florell får priset för sin "imponerande meritlista och för att han är en mycket kunnig ornitolog med stora kunskaper om fauna och flora samt lokala förhållanden".

Nämnden konstaterar också att han har betytt mycket för allmänhetens intresse och kunskap om fåglar, natur och fäbodliv.

Pelle Florell har under många år satsat massor av tid och stor kraft på naturvårdsarbete.

Bild: Kent Olsson

– Som pensionär har jag mer tid att engagera mig i naturvård. Arbete med att skydda den gammelskog som är på väg att försvinna ligger mig varmast om hjärtat, förklarade pristagaren, som bland mycket annat är ordförande i Naturskyddsföreningen i Gagnef, ledamot i länsförbundsstyrelsen och dessutom aktiv i nätverket Gyllbergens Skogsrike.

Gyllbergsområdet berör kommunerna Borlänge, Gagnef och Ludvika och nätverkets ambition är att rädda områdets gammelskog.

– Mitt naturvårdsengagemang innebär att jag deltar i en hel del möten och är hemifrån mycket, men eftersom det är så roligt känns det inte jobbigt. Och mitt fågelintresse är lustfyllt, ett rent nöje, berättade han.

Nämnden bjöd på fika med tårta och under samkvämet berättade Pelle Florell om sitt naturintresse och om naturvård. Han svarade också på frågor – bland annat om den tretåiga hackspetten – och förmedlade, som vanligt, intressant och tänkvärd kunskap.

Annons


Kent Olsson

0241-105 80
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan