Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Naturskyddsföreningen positiv till ny lag: "Nödvändigt för att nå miljömålen"

Naturskyddsföreningen är positiv till regeringens nya förslag om miljöbalken som ska ändras för att effektivisera vattenkraftverken i Sverige.
– Det är bra att förslaget äntligen är klart. Att förbättra nuvarande process är helt nödvändigt för att nå de svenska miljömålen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressutskick.

Naturskyddsföreningen är positiv till regeringens nya förslag om miljöbalken som ska ändras för att effektivisera vattenkraftverken i Sverige.

Bild: Klockar Mattias Nääs

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Här är sommarpärlorna mellan Dalälven och Örnsköldsvik - med fokus på vackra Dalarna

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Annons

Annons

SÅ KÖPER DU PLUS

Regeringen har lagt fram ett förslag om att miljöbalken ska ändras för att effektivisera prövningen av vattenkraftverken i Sverige. Nu meddelar Naturskyddsföreningen att de är positiva till deras förslag.

– Det är bra att förslaget äntligen är klart. Att förbättra nuvarande process är helt nödvändigt för att nå de svenska miljömålen, rädda många hotade arter och uppfylla kraven i EU:s ramdirektiv för vatten, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressutskick.

Idag lyder vattenkraften under 1918 års vattenlag, vilket innebär tillstånd utan tidsbegränsning och varken kräver miljöanpassningar eller minimitappningar, det vill säga den minsta mängd vatten som måste tappas. Därför har bara cirka två procent av Sveriges cirka 2000 vattenkraftverk fungerande förbindelser för upp- och ned ströms vandring av fisk. Det är till och med många kraftverk som saknar ett helt tillstånd.

– Det är bra att regeringens förslag uttryckligen säger att vattenkraftverk inte får äventyra möjligheten att uppnå miljöbalkens miljökvalitets normer för vatten eller försämra vattenkvalite-ten, säger Ellen Bruno, sakkunnig på Naturskyddsföreningen, i ett pressutskick.

Det betyder i praktiken att det är vattendragens miljötillstånd som avgör vilka åtgärder som behövs för att rädda hotade arter som till exempel flodpärlmussla, ål och lax.

Annons

Enligt lagförslaget ska en nationell prövningsplan göra avvägningar mellan behovet av miljöåtgärder och elproduktion, och ange vilka kraftverk som bör prövas tillsammans och när prövningarna ska ha påbörjats. Naturskyddsföreningen anser att prioriteringen är rimlig. Men däremot anser de inte att de kraftverk som idag helt saknar tillstånd ska få fortsätta bedrivas i väntan på prövningen.

Annons

– Vi vill inte ha ett moratorium för tillståndslösa kraftverk eftersom det kommer att lägga en död hand över länsstyrelsernas tillsynsarbete, säger Karin Lexén, i ett pressutskick.

– Prövning av tillståndslösa kraftverk och dammar är en av få myndighetsinsatser som idag ger konkreta resultat i miljön. De konflikter som finns runt vissa kraftverk beror främst på att både prövning och miljöförbättrande åtgärder kostar mycket för kraftverksägarna. Så fort den solidariska fond som de stora energibolagen utlovat är på plats, kommer en stor del av dessa problem att försvinna. Moratoriet kommer bara att i onödan försenaprocessen, säger Karin Lexén, i ett pressutskick.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android


Nicolina Lindstens

[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan