Annons

Annons

Annons

Annons

Ledare: Nu börjar allt fler av Hultqvist egna väljare gilla Nato

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tiger om att allt fler svenskar skulle vilja se Sverige som en Natomedlem.

Bild: TT

Annons

På Socialdemokraternas hemsida finns en sanning med modifikation:

Den militära alliansfriheten ligger fast. Detta är ett ställningstagande som aldrig inneburit passivitet, utan tvärtom ett aktivt ansvarstagande för avspänning, ökad säkerhet både för vårt eget land och för regionen som helhet.

Årtionden tillbaka var alliansfrihet i fredstid syftande till neutralitet i händelse av krig Sveriges stolta signum. Men att Sverige är och har varit ett neutralt land är en myt.

Annons

Devisen har snarare varit vänd kappan efter vinden och hoppas att ingen märker. Sverige exporterade enorma mängder malm till Nazitysklands krigsindustri, och lät tyska soldater såväl som krigsmateriel fraktas via Trelleborg in i det ockuperade Norge.

När maktförhållandena svängde till Sovjetunionens fördel lämnade Sverige ut baltiska soldater, som stridit på axelmakternas sida, till Sovjet. Under Kalla kriget spelade Sverige under täcket med USA, trots lögnen om alliansfrihet.

Annons

I dag vill alla de borgerliga partierna ansluta Sverige till Nato. Opinionen rör sig hit och dit. Hösten 2014 ville flest svenskar gå med enligt opinionsinstitutet Novus.

Men trots att anhängare Sverige tecknar avtal efter avtal, och genomför övning efter övning, med Natoländerna håller S benhårt fast vid sin idé om att Sverige inte ska vara medlem i militäralliansen fullt ut.

Varför? Det är uppenbart att Sverige inte ställer sig neutralt mellan exempelvis västvärlden och Ryssland. Ett vanligt argument från vänsterkanten är att Sverige inte kan gå med eftersom Nato är en organisation för kärnvapen.

Med detta menas att Natomedlemmar som Storbritannien och USA har kärnvapen. Men det är ett absurt argument. Med den logiken skulle det vara omöjligt för Sverige att vara medlem i EU, eller FN för den delen.

Det blir ingen ansökan om något medlemskap i Nato! röt försvarsminister Peter Hultqvist (S) under den senaste Folk och försvar-konferensen i Sälen. Men S benhårda uppfattning ligger inte i fas med svenska folkets.

Annons

Enligt en ny undersökning från Demoskop, på uppdrag av tankesmedjan Frivärld, är det jämnt mellan de som vill gå med i Nato, och de som vill stå utanför. Nato-stödet ökar markant, särskilt bland kvinnor och anhängare av de rödgröna partierna.

Sverige kommer aldrig att gå med i Nato om inte S svänger. S måste motvilligt inse att argumentet att Sverige alltid har varit alliansfritt inte håller längre, om det nu någonsin har gjort det. Och Hultqvist måste ta till orda i frågan på ett mer konstruktivt sätt.

Karin Pihl

Annons

Annons

Till toppen av sidan