Nu kan vi skriva valåret 2018 i våra kalendrar. Då kan det vara på sin plats att tydliggöra skillnaderna mellan de politiska huvudalternativen när det kommer till utrikes- och säkerhetspolitik. Moderaterna har varken kandidat till uppdraget som utrikesminister eller en trovärdig utrikespolitik. Mot detta står Sveriges utrikesminister, socialdemokraten Margot Wallström.
Annons
Wallström har nu varit utrikesminister i mer än tre år. Hon hade redan när hon tillträdde ett gediget kontaktnät i världen. Detta efter att ha varit Sveriges EU-kommissionär och haft toppjobb i FN. Som utrikesminister har hon satt frågan om kvinnors rättigheter på den internationella dagordningen.
Annons
Hon har prisats för sitt arbete av såväl UN Women som tidningen New York Times. Wallström är en av Sveriges absolut mest populära politiker.
Vad är då Wallströms framgångar? Hon och regeringen lyckades med det som många sa var omöjligt. Nämligen att vinna en plats i FN:s säkerhetsråd. Hon har genom sin feministiska utrikespolitik blivit en förebild i hela världen. Wallströms principfasta hållning mot Ryssland efter den illegala annekteringen av Krim och aggressionen i östra Ukraina, och strävandet efter att bibehålla EU:s sanktioner är respektingivande.
Moderaternas utrikes- och säkerhetspolitik verkar bestå av ett svar. Att Sverige ska ansluta sig till Nato. Har Moderaterna det svenska folket med sig i den frågan? Svaret är nej. En färsk opinionsmätning från DN/Ipsos visar att svenskarnas motstånd mot ett Nato-medlemskap ökar. I dag är stödet för Nato-medlemskap endast 31 procent.
När omvärlden blir osäkrare är det inte läge att isolera sig och dra sig tillbaka från den internationella arenan. Socialdemokraterna kommer att fortsätta arbetet för en tryggare värld och för ett tryggare Sverige. Samtidigt verkar Moderaterna sakna både trovärdig utrikespolitik och en trovärdig utrikesministerkandidat.
Roza Güclü Hedin (S), riksdagsledamot från Falun