Annons

Annons

Annons

Krönika: Tänk om brittiska agenter förgiftat 20 personer i Ryssland - det omvända har nu hänt

Storbritanniens premiärminister Theresa Mays ultimatum var tydligt: Förklara varför Ryssland antingen har genomfört en direkt attack mot brittiska medborgare på brittisk mark eller hur det kan komma sig att man tappat kontroll över det kemiska stridsmedel Novichuk.

Inbäddat innehåll

Det handlar om förre GRU-översten Sergej Skripal och hans dotter som förgiftades av en nervgasattack. De vårdas på sjukhus tillsammans med en brittisk polis som var först på plats. Sammanlagt fick ett 20-tal personer söka läkarvård.

Med normala spelregler så var Skripal fredad. Han hade varit en del i en fångutväxling efter att ha suttit i fängelse för att ha spionerat för britterna.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Men normala spelregler gäller inte Putins Ryssland, som genomför det blodigaste "hemliga kriget" sedan Stalins ishackemördare härjade i Mexiko.

Här finns poloniummördade Alexander Litvinenko. Han hoppade av från FSB och blev politisk dissident, gick i landsflykt, blev brittisk medborgare och förgiftades genom radioaktivitet 2006. Men det finns hela 14 dödsfall i Storbritannien där det finns misstankar om kopplingar till Ryssland.

Inbäddat innehåll

Så varför ett så demonstrativt tillvägagångssätt i fallet Skripal?

Dels är det ett budskap om att avhoppare och ”förrädare” samt deras familjer har bara ett öde att möta. Sedan spelar mordet en roll inför det ryska presidentvalet.

Det skickar signaler om rysk styrka och handlingskraft och samtidigt förstärker det den ryska bunkermentaliteten att landet är i konflikt med resten av världen.

Detta i sin tur kan leda till att fler går och röstar på söndag för att markera att man står bakom sitt land. Och just valdeltagandet är en av Putins orospunkter. En annan aspekt kan vara en bedömning att det går att splittra väst ytterligare genom agerandet.

Ryssland passerade också en linje när man lät svenska nazister vapenutbildas i S:t Petersburgregionen.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Folkrättsligt är inte mordet en krigshandling, även om det är en klar kränkning. Downing Street 10 lär väga responsen på en guldvåg. Inte för mesigt, som det har gjorts tidigare.

Räkna med hemskickade diplomater, kanske även ambassadören, nya sanktioner som riktar sig mot nyckelpersoners ekonomiska tillgångar och deras rörelsefrihet samt eventuellt konsultationer om "bekymrande händelser" enligt Natos artikel 4, men inte artikel 5. Vi kanske även får se ökat brittiskt engagemang i Baltikum. Andra spekulerar i asymmetrisk reaktion, kanske i Syrien.

Agerandet, när det kommer, lär ske koordinerat med USA, detta efter att USA:s utrikesminister Tillerson snabbt var ute och gav sitt stöd till Storbritannien och Theresa May.

Inbäddat innehåll

Sverige bör nu ställa sig frågan hur vi ska agera i enlighet med vår ensidiga solidaritetsdeklaration för att stödja Storbritannien, samt hur EU ska visa stöd för sin utgående medlem.

Läs mer: Farligaste läget sedan Kalla Kriget

Det är också lätt att föreställa sig hur reaktionerna från Ryssland och Rysslands vänner i väst hade låtit om Sverige vapenutbildat ryska nazister som sedan utfört terrordåd i Ryssland och om MI6 använt kemiska stridsmedel på rysk mark mot ryska medborgare.

Det är en farlig värld vi lever i just nu.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan