Annons

Annons

Annons

Dalasinfoniettan i det gröna

Gratiskonsert med Dalasinfoniettan och Sofia Karlsson – arrangören: "Verkar vara stort intresse"

På lördag är det dags för Dalasinfoniettan i det gröna – en gratiskonsert med Sofia Karlsson som gästartist.

Evenemanget som äger rum i Kålgården, Falun, sker i samarbete med Dalarnas Tidningar, Musik i Dalarna och dess vänförening.

– Det ska bli jättekul, vi gjorde det första gången förra året och det blev verkligen succé, säger arrangören Annika Nordkvist.

LÄS OCKSÅ: Sofia Karlsson sjunger "hemlig" Dan Andersson-dikt

Gratiskonsert med Dalasinfoniettan. "Vi hoppas att vi når nya människor som får upp ögonen för vår fina orkester", säger Musik i Dalarnas arrangör Annika Nordkvist. /Bilden är ett montage.

Läs också: Jättesatsning på konst i Falun – men det är ändå bara en försmak

Annons

På lördag är det ett lysande tillfälle att packa picknickkorgen och besöka Dalasinfoniettan i det gröna – en gratiskonsert i Kålgården med Sofia Karlsson som gästartist.

Annons

Evenemanget som är ett samarbete mellan Musik i Dalarna, dess vänförening och Dalarnas Tidningar, ägde rum för första gången förra sommaren och blev välbesökt, säger Musik i Dalarnas Annika Nordkvist som håller i trådarna:

– Det ska bli jättekul, vi gjorde det första gången förra året och det blev verkligen succé. Vi räknade med några hundra besökare, men det kom 1 200. Vi har fått många frågor angående lördagens konsert så det verkar vara stort intresse – jag hoppas på 1 000-1 500 i år, men det beror på vädret naturligtvis, säger hon och berättar varför man håller till i Kålgården:

– Förra året var det i Stureparken, men där håller de på att bygga en skola nu, så därför har vi bytt plats i år. Jag tror det blir bra, det är en beprövad plats där det har gjorts festivaler förut.

"Vi hoppas att vi når nya människor som får upp ögonen för vår fina orkester", säger Musik i Dalarnas arrangör Annika Nordkvist.

Bild: Anders K Gustafsson

Mer läsning: Björn Skifs förlänger sin turné i höst

Eftermiddagen i Kålgården bjuder inte bara på musik.

– Det är lite kringaktiviteter också, till exempel tipspromenad och fiskdamm för barnen. Det är inte ett barninriktat program, men det gör inget om de låter eller rör sig – något som kan störa i en konserthall annars, säger Annika Nordkvist som hoppas att mötet mellan Dalasinfoniettan och Sofia Karlsson kan locka ny publik:

Annons

Annons

- Vi hoppas att vi når nya människor som får upp ögonen för vår fina orkester. Dessutom släpper vi vårt säsongsprogram den dagen, något som jag tror blir spännande både för de som brukar gå på våra konserter och de som blivit nyfikna, säger hon.

Dalasinfoniettan med dirigenten David Björkman kommer framföra fyra låtar tillsammans med gästartisten Sofia Karlsson.

Bild: Anders K Gustafsson

Dalasinfoniettans vänförening är medarrangörer och kommer också vara på plats.

– Vi vill vara med och stötta på alla möjliga sätt och försöker locka nya medlemmar samtidigt. Vi stödjer inte bara orkestern utan gör egna arrangemang också, säger föreningens ordförande Göran Forsling.

Lördagens repertoar har röstats fram av Dalarnas Tidningars läsare.

– Jag är speciellt glad över att läsarna av Dalarnas Tidningar fått vara med och utforma programmet. Vi vill ha en nära dialog med folket i Dalarna och det här är ett fint sätt att skapa ett lokalt engagemang. Att kunna erbjuda den här konserten gratis känns också viktigt. I vårt tält kommer vi att ha olika tävlingar och chans att vinna fina priser. Den som är kund hos oss kan till exempel vinna en backstageträff med artisterna Samir&Viktor, säger Dalarnas Tidningars chefredaktör och ansvariga utgivare Helena Nyman.

Dirigenten David Björkman och Dalasinfoniettan tränar in repertoaren framröstad av Dalarnas Tidningars läsare.

Bild: Anders K Gustafsson

Annons

Repertoaren är hemlig tills på lördag, men dirigenten David Björkman nämner ändå en favorit:

– Det finns några pärlor, bland annat Fanny Hensel Mendelssohns Overture. Det var ett oväntat val som ska bli väldigt roligt att sätta tänderna i – det är första gången jag dirigerar den dessutom.

Annons

Ska man tänka på något särskilt som besökare på lördag?

– Framför allt ska man tänka på att ha med sig en filt eller en stol och göra det bekvämt för sig och sedan bara sitta och njuta av konserten och samtidigt känna sig stolt över sin fina orkester, säger David Björkman.

Foto: Martin Björkman. "Det finns några pärlor, bland annat Fanny Hensel Mendelssohns Overture", säger David Björkman som är dirigent under lördagens konsert.

Läs också: Jens Runnberg: Tro inte att kulturhusbråket bara handlar om Dalasinfoniettan - även Borlänge bibliotek ska flytta

Dalasinfoniettan i det gröna – gratis utomhuskonsert

När: Lördagen 25 augusti

Var: Kålgården, Falun

13.00-16.00
Mat- och fikaförsäljning, fiskdamm för barnen.

Chans att vinna priser i tipspromenad och vid Musik i Dalarnas och Dalarnas Tidningars tält.

13.45
Dalaviolinisterna vid scenen.

14.00-15.30
Konsert med Dalasinfoniettan, dirigent David Björkman och gästartist Sofia Karlsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan