Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ett japanskt huvudkontor i Ludvika – om C får välja

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Mikael Hellsten/Torbjörn Granling/Montage

Annons

I december höll (nästan) hela Ludvika andan. Det japanska industriföretaget Hitachi ville köpa ABB Power Grids, där anläggningen i Ludvika ingår.

Affären gick vägen. Under flera decennier har Dalarnas industrijätte profilerat Ludvika som en världsstad inom kraftöverföring. Nu har vi möjligheten att kraftsamla med målet att bli en än mer attraktiv kommun. Låt oss tillsammans ta den möjligheten. 

Annons

Den spjutspetskompetens och goda lönsamhet som ABB Power Grid har visat genom åren har gjort att Hitachi har förtroende för verksamheten. 

Hitachis nuvarande produktportfölj spänner över stor bredd och omfattar bland annat kraftverk, telekommunikation, entreprenadmaskiner, elektronik och elektriska handverktyg. Det är en stor koncern med mer än 50 procent av verksamheten i Japan.

Det innebär förstås att det finns en farhåga om att verksamheten i Ludvika kan avknoppas till fördel för andra länder. Men ABB Power Grid är marknadsledande inom det växande området kraftöverföring och den Ludvikabaserade HVDC-teknologin är juvelen i nuvarande ABB Power Grid.

Annons

Därför är det nu än viktigare för Ludvika kommun att vara attraktiv. Grunden för att få kompetenta medarbetare till Ludvika är tillgången till bra utbildning, boende och transporter samt arbetsmöjligheter till andra familjemedlemmar.

Ludvika har en vacker miljö och tillgång till friluftsliv och aktiviteter. Men det behöver satsas på fler attraktiva bostäder och ett än mer rikt kultur-, nöjes och friluftsliv.

Vi i Centerpartiet anser att Ludvika kommun omedelbart ska göra en långsiktigt plan med målet att göra Ludvika till den mest attraktiva lokaliseringsorten för Hitachi/ABB Power Grids viktiga funktioner som bolagsledning och utveckling. Till planen kopplas aktiviteter som stärker Ludvika som attraktiv bostads- och arbetsort.

Det är naturligtvis företaget som väljer - men det är kommunen som ger förutsättningar för arbetskraften. Och ABB har betydelse för hela regionen så det är inte bara en lokal fråga utan påverkar hela regionens utveckling. Vi vill se ett verksamhetscentrum för Hitachi i transmissionens vagga – Ludvika.

Annons

 

För Centerns Fulmäktigegrupp i Ludvika kommunfullmäktige:

Hans Gleimar, oppositionsråd

Karin Sandström, 2:e vice ordförande kommunfullmäktige

Sarah Hjälm, ledamot i kommunfullmäktige

Mauritz Bropetters, ersättare i kommunfullmäktige

Leif Lindgren, ersättare i kommunfullmäktige

Annons

Annons

Till toppen av sidan