Annons

Annons

Annons

Annons

Grängesberg

Anders Stendalen till minne

Anders Stendalen.

Bild: Olof Schääf

Annons

Anders Stendalen, född och uppväxt i Kiruna, har avlidit i en ålder av 81 år. Närmast sörjande är de båda döttrarna med familjer. 

Anders Stendalen var gruvarbetaren vars fackliga kamp ledde långt utanför Sveriges gränser. Han var en stark röst mot den sydafrikanska apartheidregimen.

Född och uppväxt i Kiruna var yrkesvalet gruvarbetare tämligen givet. Fackliga engagemanget startade i Gruvtolvan. Som 26-åring blev han ombudsman på Gruvs förbundskontor i Grängesberg.

När Anders Stendalen valdes till förbundsordförande för Svenska Gruvindustriarbetareförbundet växte förbundets internationella engagemang. Förbundet och Anders Stendalen spelade en viktig roll i kampen som de sydafrikanska gruvarbetarna förde under apartheidtiden. Han sammanförde dåvarande generalsekreterare för sydafrikanska gruv, Cyril Ramaphosa (nu president), med statsminister Olof Palme och gav dem möjlighet till att få en facklig-politisk röst.

Annons

Annons

Anders Stendalen lyfte gruvarbetarnas arbets- och livsvillkor hemma och ute i världen. Han blev även vald till ordförande för det internationella gruvfacket.

Det internationella engagemanget för gruvarbetarna förde Anders Stendalen med sig när han som sista ordförande för Svenska Gruvindustriarbetareförbundet ledde sammangåendet med Metall 1994. Fram till sin pensionering 1997 var han förbundssekreterare för Metall.

Gruvarbetarnas historia i Sverige och ute i världen sträcker sig flera hundra år tillbaka. Flera hundra år av hårt arbete och hårda livsvillkor. Anders Stendalen var mycket aktiv i att på olika sätt bevara och berätta om denna historia, som i historiken "Med dynamit och argument skildras kampen under ett sekel".

Fram till sin död i januari 2019 deltog Anders Stendalen aktivt i byggandet av Gruvcentrum Mojsen i hemorten Grängesberg för att bevara gruvarbetarnas och gruvindustrins historia till eftervärlden.

Kjersti Bosdotter, Anders Ferbe, Göran Johnsson, Annette Lack, Erland Lindkvist, Stefan Löfven – arbetskamrater på Metall

Annons

Annons

Till toppen av sidan