Annons

Annons

Annons

Annons

EU-valet i Dalarna 2019

Debatt
Debatt: 100 år av hurra och vi har inte kommit längre – dags för oss kvinnor att rädda världen igen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Systrar, det är återigen dags att vi tar kampen och visar vägen för en mer jämställd och inkluderande värld”, skriver Blerta Krenzi, ordförande S-kvinnor Avesta. Foto: Tobias Ahlén

Annons

Den 24 maj 1919 är det hundra år sedan riksdagen beslutade om allmän och lika rösträtt. I valet 2021 var det första valet där kvinnor fick rösta och det var också det första valet där kvinnor var valbara. Fem kvinnor valdes in i finrummet och de tillträdde sina riksdagsplatser vid riksdagens öppnande 1922. Den allmänna och lika rösträtten hade genomförts. Den här milstolpen i historien är så värd att uppmärksamma eftersom det var första steget mot det jämlika och jämställda Sverige vi har idag.

Så idag, 100 år senare, kan man ju tycka att vi borde vara i mål. Hundra år där vi har drivit igenom stora reformer såsom föräldraförsäkringen, avskaffandet av sambeskattning, utökningen av barnomsorgen med mera. Är vi i mål nu?

Annons

Nej, inte ens i närheten! I USA begränsas aborträtten i den ena delstaten efter den andra. Kvinnor ska minsann inte få bestämma över sina egna kroppar där inte. Tycker du det känns långt till USA? Ingen fara, kolla in Polen, Ungern eller Malta så ser du att samma sak händer här i Europa. Kvinnors rättigheter hotas varje dag. Av män som anser att de har rätt att kontrollera och bestämma över kvinnans kropp. Som anser att en kvinna inte förtjänar lika lön för lika arbete. Av män som anser att en kvinnas klädsel ska avgöra om hon får skylla sig själv eller inte.

Annons

Det här händer i Sverige också.

Kristdemokraternas partiledare anser att hon står för en ”ny” borgerlig feminism. Kristdemokraternas feministiska agenda innebär att man vill införa samvetsfrihet, alltså att vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter och ge vissa preventivmedel. Kristdemokraternas partiledare anser också att en låg pension, ofrivillig deltid eller ett låglönearbete inte beror på ojämställdhet. Nej, utan det är kvinnans fel som har gjort osmarta val i livet helt enkelt. Kristdemokraternas toppnamn i Europaparlamentet har medvetet och ihärdigt röstat mot kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Enligt Dagens Nyheter har han under sina fyra år som EU-parlamentariker konsekvent röstat mot kvinnors aborträtt, både i Europa och globalt.

100 år av hurra och vi har inte kommit längre. Kvinnors mänskliga rättigheter hotas varje dag. Systrar, det är återigen dags att vi tar kampen och visar vägen för en mer jämställd och inkluderande värld i allmänhet, och för ett mer jämställt och inkluderande Europa i synnerhet. Vi måste få bort de konservativa partierna som vill begränsa kvinnors rättigheter. Vi firar 100 år av allmän rösträtt genom att gå ut och rösta rött i EU-valet den 26 maj 2019. För den som står på rätt sida av historien röstar som kvinnor. Upp till kamp!

Blerta Krenzi
Ordförande S-kvinnor Avesta

Annons

Annons

Till toppen av sidan