Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare liberalEU-valet i Dalarna 2019

Tomas Karlsson
Ledare: Gröna och liberala partier kan bli kungamakare i EU efter framgångsvåg

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Centerpartiets Fredrick Federley får fler kamrater i EU-parlamentet. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Annons

På förhand var tipset att en högernationalistisk våg skulle svepa fram över Europa. Dessa partier växer också på många håll – som SD i Sverige – men inte överallt. Exempelvis rasar Dansk folkeparti.

Prognoser och vallokalsundersökningar pekar i stället på en grön och liberal våg över Europa. I flera länder blev traditionella maktpartier, såväl socialdemokrater som kristdemokratiska och konservativa partier, översköljda.

Annons

Annons

Det får betydelse för EU-politiken. Tills nu har den socialdemokratiska partigruppen S&D och den konservativa EPP (där svenska M och KD ingår) kunnat bilda majoritet i parlamentet. Deras ras är nu så kraftigt att tiden för tvåsamhet sannolikt är förbi – de kan inte längre bestämma helt på egen hand.

Detta kommer innebära att andra partigruppers inflytande växer. Främst riktas blickarna mot den liberala gruppen, Alde, som ser ut att få ungefär 100 mandat i parlamentet. Partigruppen blir därmed kungamakare. Europas liberaler går kraftigt framåt och ökar antalet mandat och blir nu åter den tredje största gruppen i parlamentet.

Däri ingår svenska Centerpartiet, med toppnamnet Fredrick Federley från Björbo. C får två mandat för första gången sedan det allra första Europaparlamentsvalet 1995. Det är lika många mandat som Sveriges andra gröna parti, Miljöpartiet.

Det var inte bara i Sverige som klimatfrågan var en viktig valfråga. Och gröna partier har noterat stora framgångar i de största länderna som Frankrike, Tyskland och Storbritannien och ökar antalet mandat. Faktum är att Sverige sticker ut så tillvida att Miljöpartiet går bakåt, och backar rejält.

Vid sidan av Alde har just De Gröna/EFA (som partigruppen heter) också en nyckel för att bilda majoriteter i parlamentet denna mandatperiod.

Annons

Annons

Till toppen av sidan