Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Försvara Sveriges gemensamma resurser - ta från Försvaret och ge till välfärden!

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Låt oss använda våra gemensamma resurser för att försvara vår trygghet och välfärd - inte för att bränna upp dem i militärens gränslösa krav på mer kulor och kanoner, skriver företrädare för Kvinnor för fred. Foto: Pontus Lundahl/TT

Annons

Varför ska Försvaret glida på en räkmacka i årets budget, när alla andra får vända på slantarna?

Försvarsberedningen föreslår att 84 miljarder ska gå till Försvaret. När försvarsminister Peter Hultqvist antyder att han ska titta närmare på om miljarderna ryms inom statsbudgeten, att det kanske är en för hög siffra, hörs upprörda röster från riksdagen om att regeringen inte ställer upp på att försvara Sverige.

Annons

Annons

Men hur försvarar vi egentligen Sverige bäst? Borde vi inte snarare satsa på brandförsvaret så att det finns folk och utrustning till fler än en brand i taget? Borde vi inte ha egna helikoptrar för att bekämpa bränder från luften i stället för att tvingas begära hjälp från utlandet? Borde vi inte satsa på polisen så att inte en enda polisbil får täcka 13 procent av Sveriges yta under sommartid? Borde vi inte ha poliser stationerade i problemförorter för att bekämpa narkotikabrott, vapenbrott och annan brottslighet? Poliser och socialarbetare som fångar upp barn och tonåringar som dras in i kriminella gäng?

Borde vi inte istället satsa på skolor och förskolor så att alla barn får den uppmärksamhet och det stöd som de är värda? Borde vi inte satsa på hemtjänsten så att ensamma äldre får komma ut i friska luften ibland? På sjukvården så att cancerpatienter inte ska behöva vänta i veckor och månader på behandling?

Det finns bättre sätt att försvara Sverige än att satsa miljarder på att Försvar och militär ska leka krig mot en inbillad fiende, bjuda in USA och andra NATO-länder till nedsmutsning och luftförstöring av Sveriges land och vatten.

Låt Försvaret nöja sig med hälften och satsa istället på att försvara oss mot verkliga hot! Den invasion från främmande makter som militären har skrämt upp Sveriges befolkning med sedan andra världskriget - den finns bara i deras fantasi. Låt oss istället använda våra gemensamma resurser för att försvara vår trygghet och välfärd - inte för att bränna upp dem i militärens gränslösa krav på mer kulor och kanoner.

Cilla Svane och Lena Steinholtz Ekecrantz, Kvinnor för fred i Stockholm

Annons

Annons

Till toppen av sidan