Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Ledare: 74 år efter Hiroshima – Natos skydd mot kärnvapen behövs

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Kärnvapen är fruktansvärda. Just därför gör Margot Wallström rätt i att inte låta tyrannerna ha dem för sig själva. Foto: Jessica Gow/TT

Annons

Följderna av USA:s atombomb mot Hiroshima den 6 augusti 1945 – exakt 74 år sedan i dag – blev ofattbara.

Dödsfall inträffar ännu i vår tid på grund av den bomb som sprängdes. Men tänk om den aggressiva stormakten Japan hade haft kärnvapen. Eller tänk om Nazityskland hade haft det. Båda länderna drev forskning om kärnvapen under kriget. Då hade Nazityskland kunna skicka en atombomb mot London eller Moskva.

Annons

Annons

I dag har varken Putin i Ryssland, Xi Jinping i Kina eller Kim Jong Un i Nordkorea något emot att det skapas opinion i västvärlden, med krav på att USA, Storbritannien och Frankrike avvecklar sina kärnvapen. Tyrannerna ser gärna att demokratierna nedrustar.

Utrikesminister Margot Wallström meddelade den 12 juli att Sverige inte kommer att ratificera en konvention mot kärnvapen som antagits av FN. Miljöpartiet gärna hade gärna sett att Sverige hade anslutit sig.

Utredaren, ambassadör Lars-Erik Lundin, påpekar på byråkratisk utredningssvenska varför Sverige inte bör ratificera konventionen. Den förbjuder på ett "odefinierat sätt" samarbeten som kan ha någon koppling till kärnvapen. Där skulle alltså Sveriges samarbete med försvarsalliansen Nato ryka all världens väg.

Dessutom förbjuds så kallade kärnvapenparaplyer. Ett konkret exempel på kärnvapenparaply är att Nato-länder har kärnvapen som avskräcker Ryssland från att angripa Nato-allierade.

Formellt tillhör Sverige inte Natos kärnvapenparaply, men i praktiken så skyddas även Sveriges säkerhet och vår frihet, till exempel rätten att demonstrera mot kärnvapen på Hiroshimadagen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan