Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi ska kunna göra bra val – utan att det gräver hål i plånboken

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Det ska inte bara vara lätt att göra rätt, det ska också vara det billigaste och enklaste alternativet” skriver Mia Sköld (MP).

Bild: TT

Annons

Om vi verkligen menar allvar med att vi ska ställa om vårt samhälle för att det ska bli hållbart, på den korta tid vi har kvar innan Parisavtalet ska vara uppfyllt, har vi bråttom. Vi kavlar upp ärmarna, spottar i nävarna och tar stora viktiga krafttag, främst på nationell nivå, med skatteförändringar och nya lagar, men också på personlig nivå. Vi ska kunna göra de bra valen utan att det gräver hål i våra plånböcker.

Sverige behöver göra en stor, genomgripande och radikal skatteväxling där allting som är fossilenergiberoende blir mycket kraftigt beskattat och att de pengarna går till att subventionera det som inte kräver fossil energi.

Matvaror från konventionella jordbruk drivs fram med hjälp av fossil energi. Både i gödningsmedel och i drivmedel. Det behövs också, dessvärre en hel del gifter, antibiotika och annat smått och gott för att hålla stora monokulturer friska. Idén om att hälla ut gift på vår mat känns väldigt underlig.

Annons

Annons

En kraftig beskattning på fossila produkter och på antibiotikabehandlat kött som sedan läggs som subventioner, skulle leda till att de alternativ som är bra för oss människor, och som också är bra för planeten, skulle bli de billigaste alternativen på varuhyllorna.

Med en rejäl fossilskatt på kläder skulle material som kräver fossila produkter bli väldigt dyra. Lägg de pengarna på att kläder som tillverkats av fossilfria material blir billigare. Sedan finns det andra problem med kläderna vi köper, som att det är barn som sytt dem eller att de som syr knappt får några löner. Det problemet hanterar inte en fossilskatt.

Sätt ett slutdatum för fossila drivmedel och se till att alternativen är de billigaste, hög skatt på fossilbränsle, som läggs som subvention på de bränslen som inte är fossila. Inför ett kraftigt subventionerat konverteringsstöd för äldre bilar så att det blir billigt och enkelt att konvertera sin bil i stället för att köpa en ny. Det skulle underlätta övergången från ett fossilberoende transportsystem. Se på Norge och inför stora skattelättnader och avgiftsbefrielser för elbilar och subventionera utbyggnaden av elbilsinfrastrukturen. I Norge var 60 procent av alla nya bilar som såldes i mars i år en elbil.

Kina har världens snabbast växande solenergiutbyggnad. Om vi subventionerar solceller så att alla fastighetsägare, oavsett fastighet, verkligen tjänar på att sätta upp solceller skulle det inte bara dra ned bokostnaden utan också ersätta mycket fossil energi.

Ska vi få en snabb omställning till stånd är det viktigaste att vanliga människor, med vanliga löner och vanligt livspussel, faktiskt väljer de bra alternativen.

Det ska inte bara vara lätt att göra rätt, det ska också vara det billigaste och enklaste alternativet. I alla lägen, från maten vi äter, kläderna vi bär, till bilen vi kör och till våra bostäder.

Mia Sköld (MP)

Annons

Annons

Till toppen av sidan