Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberalDalabänken (2019)

Ett brev till ett brev på ledarsidan: Maria Strömkvist (S) är helt överens med Carl-Oskar Bohlin (M)

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Ledarsidan borde lägga större vikt på det praktiska arbete som riksdagsledamöterna gör i Dalarna, inte bara det politiska engagemanget för länet. Det menar socialdemokraten och riksdagsledamoten Maria Strömkvist.

Bild: Mats Laggar

Annons

LÄS ÄVEN:

Dalabänken: Carl-Oskar Bohlin är på väg mot toppen - men har han tappat stinget hemma i Dalarna?

Brev till ledarsidan: Granskningen av Dalabänken görs på otydliga kriterier

Att läsa min moderata riksdagskollega Carl-Oskar Bohlins brev till ledarsidan härom veckan var upplyftande. Vi må vara politiska meningsmotståndare men när det handlar om hur DT:s ledarredaktion väljer att göra sin granskning av oss riksdagsledamöter så är vi helt överens.

Annons

Annons

Självklart ska ”makten” granskas och således även vi som stiftar landets lagar. Men hur den granskningen görs är en viktig fråga för att inte – i stället för att stärka demokratin, stjälpa den samma.

Vad gör då vi riksdagsledamöter? Jo, bland mycket annat skriver vi motioner. Dessa motioner handlar för min egen del ibland om specifika Dala-frågor men lika ofta om generella frågor som innebär förändringar som är bra för Dalarna, likaväl som för andra delar av landet. Betyder detta att jag inte bryr mig om mitt hemlän? Nej, givetvis inte och således känns det lite märkligt att vi ledamöter får ”lägre betyg” av just den anledningen.

LÄS ÄVEN:

Amelia Andersdotter: Nu är det dags att betygsätta "Dalabänken"

Vad som även bör sägas om motioner är att de har två helt olika funktioner för en ledamot i opposition jämfört med en ledamot i majoritet. Tillhör man som ledamot majoriteten så är det ju i stor utsträckning den politik som ledamoten själv gillar som också förs. Behovet av att motionera blir då lägre. Är man en ledamot i opposition är situationen en annan. DT:s metod för granskning skulle således behöva kalibreras utifrån ledamöternas olika förutsättningar för att ge en mer realistisk och rättvis bild.

En annan viktig aspekt som DT:s ledarsida inte analyserar och värderar i sin granskning är vilka uppdrag vi ledamöter har. Att som C-O Bohlin vara vikarierande utskottsordförande är en oerhört inflytelserik post. Som ordförande för ett utskott har du möjlighet att påverka dagordningen och driva på arbetet i de frågor du prioriterar. Det ger möjligheter att påverka den förda politiken som vida överstiger exempelvis motionsskrivande.

Annons

Annons

Avslutningsvis så är det lite paradoxalt att ledarsidan säger sig mäta ledamöternas engagemang för Dalarna men samtidigt helt avfärdar det arbete vi gör i länet. Våra måndagar och fredag är fulltecknade med möten men privatpersoner, organisationer, fackföreningar, företag, kommuner och andra aktörer som berättar för oss om sina utmaningar. De inspel vi får genom dessa möten utgör en viktigt grund för det arbete vi sedan genomför i riksdagen.

Jag hoppas att C-O Bohlins brev och denna inlaga (från en kollega som sällan trycker på samma knappar som honom i riksdagens kammare), ska få DT:s ledarredaktion att tänka nytt. Vi välkomnar granskning, men låt den på ett bättre sätt reflektera bredden på en riksdagsledamots uppdrag. Först då kan ledarredaktionen säga sig göra en insats för vår demokrati.

Maria Strömkvist (S)

riksdagsledamot på dalabänken

Annons

Annons

Till toppen av sidan