Annons

Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist

ledare liberal

Karin Bergkvist
Ledare: Absurt att det går att få riksdagsarvode utan att jobba

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Emma Carlsson Löfdahl (L) har lyft ersättning utan att arbeta i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Annons

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) från Jönköping, som är ledamot av socialförsäkringsutskottet, plockade ut maximal ersättning för sin övernattningslägenhet i huvudstaden.

Det var till synes helt enligt regelverket men kruxet var att hon hyr en bostadsrätt som ägs av hennes egen make. Hon själv påstod att hon följde det regelverk som finns och var överhuvudtaget oförstående till kritiken.

Annons

När L läxade upp henne och uppmanade henne att avgå valde hon i stället att bli politisk vilde.

Eftersom åklagare inledde en förundersökning om misstänkt bedrägeri valde hon också att ta en "time out" under åklagarens utredning.

Nu visar det sig att hon ett halvår senare har plockat ut över 400 000 kronor i arvoden och bostadsersättningar utan att jobba.

Lyckas hon motstå påstötningar från sitt tidigare parti eller från talmannen – som kallat hennes beteende för ”förtroendeskadligt” – och sitta kvar resten av mandatperioden kommer hon att ha sin inkomst säkrad till pensionen i stället för ”bara” två år till, vilket blir fallet om hon hoppar av nu.

Annons

Att sitta hemma och håva in skattefinansierade arvoden för ett arbete man inte utför är moraliskt förkastligt. Problemet är att det inte nödvändigtvis bryter mot några regler.

Övriga partier rasar nu mot Emma Carlsson Löfdahl, på mycket goda grunder. Det är inte första gången politiker hamnar i blåsväder för att de gjort fel vad gäller alla de ersättningar – utöver riksdagsarvodet – som betalas ut. Inget av de övriga partierna kan helt och hållet svära sig fria.

Det pågår just nu en utredning i syfte att förhindra att fler riksdagsledamöter i framtiden gör som Carlsson Löfdahl. Det är bra, men det finns garanterat fler ersättningar och arvoden att se över.

Det går till viss del att försvara politikerarvoden. Vad gäller exempelvis bostad är det självklart så att uppdraget i riksdagen inte ska innebära att ledamöter tvingas flytta hela familjen till Stockholm. Den lokala förankringen är viktig.

Annons

Riksdagens regler kring arvoden och ersättningar måste dock vara tydliga och utan kryphål. Det förefaller fullt möjligt att utforma regler som både säkrar ledamöternas privata boendesituation i hemlänet och därmed kontakten med sin valkrets, samt det boende de behöver i närheten av riksdagen under veckorna där.

Fifflandet skadar förtroendet för politiken och fördjupar klyftan mellan väljare och valda.

Annons

Annons

Till toppen av sidan