Annons

Annons

Annons

Annons

Emma Höen Bustos

ledare liberal

Emma Höen Bustos
Emma Høen Bustos: C och L drog Hultqvist i öronen – helomvändningen i försvarsfrågan bra för Sverige

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Hultqvist fick det svettigt när han tidigare i våras kritiserades för sin ovilja att genomföra Försvarsberedningens förslag.

Annons

På fredagseftermiddagen kungjordes det: Regeringen är överens med Centerpartiet och Liberalerna om att stärka försvaret. Från och med 2022 tillförs fem miljarder kronor extra till militären årligen.

LÄS ÄVEN:

DN Debatt: "Försvaret får 5 miljarder extra år 2022”

Annons

Jens Runnberg: Dalarnas Starke man visade sig sakna muskler - underkänt för Hultqvist på examensdagen

Det är ett välkommet besked. En långsiktig och blocköverskridande överenskommelse i en så avgörande fråga som försvaret är bra för Sverige. Kanske kan Försvarsmakten nu äntligen få det andrum den har ropat allt högre efter de senaste åren.

Annons

De enda invändningar som hittills har lyfts är att januariöverenskommelsens parter borde ha satsat mer pengar, men det är också enkel oppositionspolitik att driva.

Det som kanske tydligast stod ut under presskonferensen var försvarsminister Peter Hultqvists helomvändning i frågan. De åtgärder som nu ska genomföras är nämligen tagna direkt från Försvarsberedningen, vilken han senast i maj så starkt underminerade att de fyra borgerliga partierna hoppade av försvarsöverenskommelsen i protest.

Då fanns det en bred politisk samsyn kring att försvarsanslagen borde höjas med 84 miljarder till 2025, något som Hultqvist dock vägrade att binda sig till.

M:s försvarspolitiska talesperson Beatrice Ask beskrev Hultqvists position som följande: "Jag struntar i vad ni tycker eller kommer fram till, för jag har bestämt mig".

Troligtvis hölls han då i koppel av finansminister Magdalena Andersson och fick se sig överkörd av S partilinje. Tidigare hade han ju gjort sig känd och respekterad för sin insikt i försvarets allvarliga ekonomiska situation.

Annons

I dag lät det annorlunda. Överenskommelsen är på den nivå som Försvarsberedningen ville se. Både Centern och Liberalerna har krävt att få med formuleringar i budgeten om försvarsanslagens nivå på sikt.

Det är ett positivt första steg mot en långsiktig och väl förankrad försvarspolitik. Låt oss hoppas att de borgerliga partierna även fortsättningsvis behåller sin roll som vakthundar. Och att försvarsminister Hultqvist har lärt sig en läxa.

Annons

Annons

Till toppen av sidan