Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Insändare: Det vi nu ser ske i Brasilien har betydelse för oss alla

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Vi måste kräva att våra valda politiker i dessa församlingar sätter våra barn och barnbarns framtid framför ett frihandelsavtal som eldar på en fortsatt avskogning av Amazonas”, Foto: Andre Penner/TT

Annons

De senaste veckorna har de omfattande bränderna i Amazonas varit ett dominerande inslag i media. Orsaken till bränderna är i stor utsträckning att avskoga mer mark för att föda upp boskap och att odla på. En politik som har direkt stöd från den politiska ledningen i Brasilien med president Bolsonaro i spetsen. Nötkött och sojabönor hör till landets viktigaste exportvaror. Och EU är en av de stora importörerna. Omkring 40 procent av EU:s import av nötkött och levande kreatur kom förra året från Brasilien.

Annons

Annons

Amazonas är så viktig för den fortsatta kampen för att minska utsläppen av växthusgaser att forskarna menar att vid 20-25 procent avskogning kan det enorma regnskogsområdet nå en oåterkallelig tröskelpunkt och därefter bidra till en accelererande klimatförändring. Idag beräknas avskogningen ligga på omkring 17 procent. Amazonas regnskogar bidrar idag till att binda koldioxid som motsvarar två till tre gånger så mycket som världens samlade årliga utsläpp av växthusgaser. Det vi nu ser ske i Brasilien har alltså betydelse för oss alla.

Det borde då vara självklart att vi i Sverige och övriga EU agerar för att Bolsonaro inte ska få en lugn stund, utan på olika sätt tvingas ändra sin för oss alla farliga politik. Men i stället kommer EU:s representanter, med Cecilia Malmström i spetsen, överens om ett frihandelsavtal med bland annat Brasilien, som öppnar upp för ytterligare import av kött och sojabönor från Brasilien! Märkligt nog uttalar även Sveriges utrikeshandelsminister Ann Linde sin tillfredsställelse med det överenskomna frihandelsavtalet. Vi får hoppas att hon inte representerar den dominerande åsikten inom socialdemokratin.

Innan frihandelsavtalet träder i kraft ska det godkännas av EU-parlamentet och riksdagen. Vi måste kräva att våra valda politiker i dessa församlingar sätter våra barn och barnbarns framtid framför ett frihandelsavtal som eldar på en fortsatt avskogning av Amazonas, med allt vad det kan leda till.

Roger Bydler

Annons

Annons

Till toppen av sidan