Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Gång på gång bryter länsstyrelser och domstolar mot reglerna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Enligt konvetionen så skall miljöorganisationer med talesrätt ha möjlighet att analysera och eventuellt överklaga tagna skydds/licensjaktsbeslut.” skriver Styrelsen Nordulv. Foto: Paul Kleiven/TT

Annons

Är det inte dax för våra myndigheter att följa EU:s art/habitatsdirektiv och Århuskonvetionen som Sverige skrivit under? Gång på gång så bryter Länsstyrelser och domstolar mot dessa regler. Enligt direktivet så får skyddsjakt på rödlistade rovdjur endast ske när alla andra möjligheter är prövade till exempel skrämma, sätta rovdjursavisande stängsel eller flytta djuret är alternativ som nämns.

Annons

Där står även att genetiken måste fastställas då det gäller till exempel den kraftigt inavlade vargstammen. Så sker i princip aldrig. Vargen har i dag inte uppnådd gynnsam bevarandestatus ( gybs ) Kriterierna för gybs i Sverige är minst 300 vargar under förutsättning att minst 1 invandrad varg reproducerar sig i befintlig vargstam var 5:e år. Annars behövs 1 600 vargar.

Annons

Att inte fastställa genetiken innan en skyddsjakt beviljas kan innebära att just en sådan viktig varg dödas. Enligt konvetionen så skall miljöorganisationer med talesrätt ha möjlighet att analysera och eventuellt överklaga tagna skydds/licensjaktsbeslut. Även detta är något våra myndigheter totalt struntar i. Besluten tas ofta på fredagar med omedelbar start. Det innebär oftast att djuret är skjutet innan måndag då vi tidigast kan få vår sak prövad i domstol. Det har även vid ett flertal tillfällen hänt att beslutet inte har offentliggjorts förrän flera dagar efter att jakten är avslutad. Vi måste ha ett beslut för att eventuellt kunna överklaga.

De gånger vi lyckats få vår sak prövad i domstol så blir det oftast avslag. Detta trots att vi bevisat att jakten strider mot art/habitatsdirektivet och riskerar gybs. Vi har även under lång tid varnat för att ingen höjd tas för den illegala jakten vid beslut av antal vid licensjakt. Men det är inget vi fått gehör för i Länsstyrelser och domstolar. På grund av detta har vi nu en situation där vargen minskat kraftigt och Naturvårdsverket stoppat licensjakten för andra året i rad

Styrelsen Nordulv

Annons

Annons

Till toppen av sidan