Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Miljö- och klimatpolitiken är räddad med regeringens budget

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”De nedslag från Moderaternas kommande budget som vi hittills har kunnat se är skrämmande”, skriver Karolina Skog , Aron Knifström och Maj Ardesjö från Miljöpartiet i en replik. Foto: TT/DT arkiv/montage

Annons

Replik: Tonläget från moderaterna har under den senaste tiden varit högt. De senaste veckorna har partiet högljutt krävt snabba åtgärder mot gängkriminaliteten och kritiserat regeringens höstbudget för att inte innehålla politik som kommer tillrätta med de trygghetsproblem som finns. Att moderaterna samtidigt hoppar av de blocköverskridande samtalen om hur gängkriminaliteten ska lösas och istället fortsätter gå fram med förslag som det inte finns något vetenskapligt belägg för får en att undra om det är omsorgen om landet eller det egna partiet som går först.

Annons

Medan Moderaterna fortsätter att lyfta förslag om visitationszoner, som inte löser några verkliga problem utan istället skapar ett större utanförskap – presenterar regeringen åtgärder som grundas på kunskap och beprövad erfarenhet. Dessa backas upp det med satsningar på hela rättskedjan i höstbudgeten. För det räcker inte med fler poliser för att klara tryggheten. Hela rättskedjan behöver förstärkas och fungera för att skapa trygghet på riktigt. I regeringens höstbudget förstärks inte bara polisen – utan bland annat också Åklagarmyndigheten, domstolarna och kriminalvården.

Annons

Det budget som regeringen nu tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna lägger fram på riksdagens bord är en förutsättning för att Sverige ska kunna styras på ett anständigt sätt. Den återställer också miljö- och klimatpolitiken till det den var innan moderaterna och kristdemokraterna slaktade förra regeringen miljö- och politik och är en garant för att rasismen inte ska få politiskt inflytande i Sverige. Vi går fram med satsningar på hela landet och förstärker välfärden med fem miljarder. Fler pensionärer får mer pengar varje månad och kulturskolan mer resurser för att kunna verka i hela landet.

Vilken budget Moderaterna väljer att gå fram med återstår att se. De nedslag från Moderaternas kommande budget som vi hittills har kunnat se är skrämmande med prioriteringar som i grund och botten gynnar män med väldigt goda inkomster. Under den annalkande klimatkrisen prioriterar partiet att sänka bensinskatten och när världen brinner väljer partiet att spara in på biståndet med närmare 7 miljarder kronor. Det är inte att ta ansvar för framtiden, världen eller ens för Sverige.

Karolina Skog (MP)

Ekonomiskpolitisk talesperson

Aron Knifström (MP)

Ordförande för Miljöpartiet i Dalarna

Maj Ardesjö (MP)

Vice ordförande Miljöpartiet i Dalarna

Annons

Annons

Till toppen av sidan