Annons

Annons

Annons

Dalasinfoniettan i det gröna

Coronaviruset stoppar inte önskekonserten Dalasinfoniettan i det gröna: ”Vår ambition är att konserten ska genomföras” ► Här får du rösta på din favorit

Artisten Anna Ihlis blir gäst när Dalasinfoniettan i det gröna återkommer med en fjärde upplaga i augusti. Här kan du vara med och påverka vilken musik som ska spelas.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Den 22 augusti är dags igen – för fjärde året i rad arrangeras Dalasinfoniettan i det gröna. Förra året lockade Dalasinfoniettan och gästartisten Kalle Moraeus och dirigenten Nazanin Aghakhani tusentals besökare i ett strålande väder. Platsen blir densamma även i år – Borlänge och gräsplanen mellan Hagakyrkan och Musikskolan.

– Det har varit succé om och om igen! Det är jätteroligt. Platsen fungerade väldigt bra förra året, så vi återkommer igen. Det har gått bättre och bättre, säger Annika Nordkvist, producent hos Musik i Dalarna.

Annika Nordkvist hoppas att konserten kommer att kunna genomföras i det gröna – annars är planen att livesända arrangemanget utan publik.

Bild: Lars Dafgård

Annons

– Jag upplever att publiken är otroligt tacksam och vi får bra respons, många hoppas att det kommer tillbaka. I och med tillgängligheten och att det är gratis blir det uppskattat. Och vi tycker själva att det är roligt.

Annons

Upplägget blir samma som vanligt, den som vill kan ta med sin egen picknick, men det finns även mat att köpa på plats.

Dalasinfoniettan har i princip fått stänga butiken under våren på grund av coronapandemin och Dalasinfoniettan i det gröna blir orkesterns första framträdande på mycket länge.

– Vi har inte gjort något publikt med stora orkestern sedan restriktionerna. Det är mycket att ta hänsyn till, man får se till att bygga ut så det är större avstånd mellan orkestermedlemmarna.

Dalasinfoniettan i det gröna är en populär konsert.

Bild: Lars Dafgård

Helena Nyman, chefredaktör för DT, tycker att det är ett viktigt arrangemang och vill genomföra det, även om dagens coronarestriktioner håller i sig.

– Vår ambition är att konserten ska genomföras - med eller utan publik. Den kommer att livesändas på sajten dt.se. Blir det utan picknick i det gröna når vi i alla fall ut med den fina musiken till en publik som inte kan vara på plats, säger hon.
– Det har varit tre lyckade år och vi ser fram emot ett fjärde. Vi når varje dag väldigt många människor i Dalarna med vår lokala journalistik och då känns det bra att också kunna erbjuda högklassig musikalisk underhållning. Konserterna har varit mycket uppskattade. Vi vet att alla inte har för vana att lyssna på klassisk musik, då är den här otvungna och inbjudande formen med gratiskonserter ett bra sätt att nå ut.

Annons

Annons

Helena Nyman siktar på en konsert – i en eller annan form.

Bild: Christian Larsen

Gästartist på årets konsert blir Gagnefsartisten Anna Ihlis, som fått stor uppmärksamhet för sina tonsättningar av Erik Axel Karlfeldts dikter.

– Det är en artist som vi har tänkt att göra något med länge - passade bra in nu, det var rätt tillfälle. Hon och dirigenten Joakim Unander har fått en bra kontakt och han håller på att skriva arrangemang till de sånger som valts ut, säger Annika Nordkvist.

Anna Ihlis kommer att framföra sina tolkningar av Karlfeldts lyrik. Foto: Berit Djuse.

I fjol uppträdde Kalle Moraeus med Dalasinfoniettan. Andra år har det varit Janne Åström och Sofia Karlsson.

Bild: Lars Dafgård

Programmet kommer att bestå av Anna Ihlis s¨ånger, samt den klassiska repertoaren som DT:s läsare har chansen att rösta fram. Dessutom kommer världsmusikbandet Bullermyren från Borlänge att agera förband.

– Det blir en rolig blandning och jag tror att de har en publik som vi gärna skulle se på våra konserter. Det är roligt att föra ihop olika människor och olika genrer, säger Annika Nordkvist.

Som vanligt år är det ni, DT:s läsare, som röstar fram repertoaren på konserten i augusti. Rösta på dina tre favoriter ur listan nedan, sista dagen att rösta är den 20 maj.

Annons

Dalasinfoniettan är ett samarrangemang mellan DT, Musik i Dalarna och Dalasinfoniettans vänner.

Lyssna på musiken på Spotify här:

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan