Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: WHO och EU: Global sammanhållning särskilt viktig just nu

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Covid-19-pandemin är den mest betydande hälsokrisen i vår tid.

Det nya coronaviruset, som började med några fall av lunginflammation av okänt ursprung i Wuhan i Kina, har spridit sig med alarmerande hastighet och skakat grundvalarna för hälso- och sjukvårdssystem, ekonomier och samhällen världen över.

Trots kampen för att få bukt med covid-19 på hemmaplan går Europa samtidigt i spetsen för arbetet med att skapa global solidaritet.

EU och WHO är ense om vikten av att stötta sårbara samhällen och länder runtom i världen. Just nu är global sammanhållning särskilt viktig, eftersom vi alla sitter i samma båt. Sjukdomen stoppas inte av några gränser och gör inte skillnad på person.

För att stödja de globala insatserna mot covid-19 lade EU och dess medlemsländer nyligen fram ett Team Europe-paket som håller på att växa till långt över 23 miljarder euro. Team Europe kommer naturligtvis att göra delar av insatserna mot coronapandemin tillsammans med FN.

Annons

Annons

EU stöder WHO:s strategiska beredskaps- och insatsplan med 30 miljoner euro i ny finansiering för att stärka krisberedskapen och krisinsatserna i länder som har sköra hälso- och sjukvårdssystem eller som drabbats av humanitära kriser.

Dessutom har EU-kommissionen, WHO och partner från hela världen gått samman för att påskynda utveckling, tillverkning och en jämlik distribution av vaccin, diagnostester och läkemedel för covid-19, så att alla människor har lika tillgång till dessa livräddande produkter.

Som en fortsättning på detta historiska åtagande stod EU-kommissionen den 4 maj värd för en givarkonferens där över 40 länder gick samman för att utlova omkring 7,4 miljarder euro till forskning och utveckling av vaccin, diagnostik och behandlingsmetoder.

Men vårt partnerskap sträcker sig långt bortom den rådande krisen.

Pandemin blottar luckorna och ojämlikheten i hälso- och sjukvårdssystemen.

Stabila hälso- och sjukvårdssystem är det bästa sättet att förebygga såväl utbrott och pandemier som de många olika hälsorisker som människor världen över utsätts för varje dag.

Med nuvarande trender kommer över 5 miljarder människor år 2030 trots detta att sakna tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård, som möjlighet att konsultera vårdpersonal, tillgång till viktiga läkemedel och rinnande vatten på sjukhus.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har skrivit debattartikeln tillsammans med... Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP/TT

Annons

... EU-kommissionären Jutta Urpilainen. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Annons

Även när tjänsterna finns tillgängliga har miljontals människor ändå inte råd att utnyttja dem.

Dessa klyftor undergräver inte bara individers, familjers och samhällens hälsa, de undergräver också den globala säkerheten och den ekonomiska tillväxten.

Därför har EU bidragit med 102 miljoner euro till partnerskapet för allmän hälso- och sjukvård med WHO, för att stödja stärkande av hälso- och sjukvårdssystem i 115 länder i Afrika, Västindien, Stillahavsområdet, Östeuropa, Centralasien och Sydostasien.

Världen spenderar varje år omkring 7,5 biljoner US-dollar på hälsoområdet – nästan 10 procent av världens BNP.

Men alltför många länder lägger alltför stor del av sin hälso- och sjukvårdsbudget på att behandla sjukdomar på sjukhus – där kostnaderna är högre och resultaten ofta sämre – i stället för att främja hälsa och förebygga sjukdomar inom primärvården.

Covid-19-pandemin kommer så småningom att mattas av, men vi kan inte gå tillbaka till det som var.

Samtidigt som vi bekämpar den här pandemin måste vi också förbereda oss inför nästa.

Investeringar för att stärka hälsoinfrastrukturen och arbetskraften är det enda sättet att i framtiden undvika globala hälsokriser som den vi genomlider just nu.

Om vi lär oss något av covid-19 måste det vara att satsningar på hälsa nu kommer att rädda liv senare.

Annons

Framtida generationer kommer att döma oss inte bara efter hur vi klarar oss igenom den här pandemin, utan också efter vad vi lärde oss och vad vi gjorde när den var över.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus

Generaldirektör, Världshälsoorganisationen WHO

Jutta Urpilainen

Kommissionär med ansvar för internationella partnerskap, Europeiska kommissionen

Annons

Annons

Till toppen av sidan