Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Liberalerna kan inte acceptera nuvarande arbetsrätt – "stelbent och daterad"

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Monica Lundin, ordförande för Liberalerna i Dalarna, och Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare, skriver om vikten av en moderniserad arbetsrätt.

Bild: Arkivbild, Mats Laggar

Annons

Under coronakrisen har allt för många förlorat, eller riskerar att förlora, sina jobb. Samtidigt har det aldrig varit viktigare för företagen att ha möjligheten att behålla sina nyckelmedarbetare – de medarbetare som hittar kreativa sätt att ställa om eller nya affärsidéer.

Det är viktigt för företagen att kunna behålla sin kompetens. Det är också viktigt för anställda att känna att deras kompetens värderas vid neddragningar.

Nu är det avgörande att få på plats en moderniserad arbetsrätt så att fler kan komma in på arbetsmarknaden och för att fler företagare vågar anställa när det vänder. En utredning har presenterats om hur det kan gå till. Förslagen som utredningen har presenterat innebär viktiga steg i rätt riktning.

Annons

När Lagen om anställningsskydd, LAS, infördes såg Folkpartiet (som det då hette) behovet av en generell lagstiftning som gav ett grundskydd till alla arbetstagare. Behovet kvarstår men lagstiftningen är idag stelbent och daterad. Vi måste vara ärliga med att det finns en rad problem med LAS så som den ser ut idag.

Annons

Dalarnas socialdemokratiska ledamöterna skrev i en debattartikel förra veckan (DT 26/6) att den utredning om LAS som nyligen presenterades inte lever upp till deras krav och därmed inte kommer att bli verklighet så länge S styr landet.

Bild: Mats Laggar

Få arbetsgivare vågar chansa på att anställa personer utan arbetslivserfarenhet och kontakter – de drabbade är ofta unga och nyanlända. Anställda uppmuntras till att aldrig byta jobb eftersom att de då hamnar sist i turordningslistan vid arbetsbrist – det skapar inlåsning och ohälsa.

Personer som inte fungerar på arbetsplatsen tillåts också att arbeta kvar vilket inte minst drabbar kollegorna. Det kan handla om att kollegorna behöver utföra den icke-fungerande medarbetarens uppgifter eller att den som mobbar eller utför sexuella trakasserier tillåts arbeta kvar.

Idag straffas arbetsgivare som säger upp anställda som har misskött sitt arbete – även om arbetsgivaren gjort rätt. Så kan vi inte ha det.

När fler vågar byta jobb förbättras också individens möjlighet att forma sitt eget arbetsliv. En trygghet som enbart bygger på ”sist-in-först-ut”-principen leder till otrygghet för den som byter anställning och hamnar sist i turordningen på den nya arbetsplatsen. Turordningsreglerna ger alltså en falsk trygghet, inlåsning och ökad sjukfrånvaro.

Annons

Samtidigt som arbetsrätten görs mer flexibel måste individens ekonomiska trygghet vid arbetslöshet stärkas. Liberalerna vill därför att alla som har haft ett jobb och betalat skatt ska omfattas av en statlig och allmän a-kassa.

Annons

Vi i Liberalerna kan inte acceptera den nuvarande lagstiftningens misslyckanden med omfattande utanförskap, låg rörlighet och hög inlåsning som resultat. En modernisering av arbetsrätten i kombination med en starkare ekonomisk trygghet vid arbetslöshet ger individen större möjligheter att forma sitt arbetsliv samtidigt som det gör att företag vågar anställa.

Nyamko Sabuni (L), partiledare

Monica Lundin (L), ordförande för Liberalerna Dalarna

Annons

Annons

Till toppen av sidan