Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Återinför behovsprövat barnbidrag – respektlöst mot skattebetalarna med onödiga utgifter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är hög tid att se över statens utgifter och då i synnerhet de som betalas ut i onödan, skriver Ante.

Bild: TT

Annons

Barnbidraget infördes i Sverige år 1937 och var då behovsprövat. Bidraget gick då till de familjer som hade behov av ett ekonomiskt stöd för att kunna ge sina barn en bra start i livet. Redan 1947 ändades dock barnbidraget och blev istället allmänt – det betalades ut till samtliga oavsett huruvida behov förelåg. Än idag betalas bidraget ut allmänt.

Annons

Idag finns i Sverige 1 020 000 barn som erhåller barnbidrag och tillsammans med en del flerbarnstillägg blir den totala summan som staten betalar ut drygt 19 miljarder kronor. Många familjer som idag erhåller detta bidrag saknar helt behov av pengarna. Jag har beräknat att de familjer som har en sammanlagd inkomst på mer än ett och ett halvt basbelopp inte är i behov av detta stöd från staten. De familjerna utgör cirka 40 procent av Sveriges barnfamiljer. Avstod de bidraget skulle samhället kunna spara in 7,6 miljarder kronor.

Annons

När jag själv har pratat med barnfamiljer har många uttryckt att de inte har något behov av bidrag från staten för att kunna försörja sina barn. De väljer ändå att ta ut dessa pengar och säger att de ibland går till att bygga upp ett sparkapital till barnen, ibland till överkonsumtion. Det kan aldrig ha varit lagstiftarens tanke att särgynna dessa familjer så att de kan bygga upp kapital till sina barn – det kan de dessutom göra ändå utan att bidrag från skattebetalarna.

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Bild: TT

Vi har i dessa coronatider stora behov av att täcka hål som uppstår i statskassan. Det hörs dagligen rop på bidrag från staten och vi får ett allt större underskott i statens finanser. Det är nu hög tid att se över de utgifter som staten betalar ut och då i synnerhet de som betalas ut i onödan. Vi måste visa lite mer respekt för våra gemensamma skattepengar.

Annons

Jag och många med mig anser därför att det är hög tid att återinföra ett behovsprövat och mer uppdaterat barnbidrag. Det är helt orimligt att betala ut nästan 8 miljarder till familjer som uppenbart saknar bidragsbehov överhuvudtaget. 

Annons

Inom EU finns en rad olika modeller att titta närmare på som är mer rättvisa än vårt nuvarande system. Vi har också en stigande mängd fattiga barnfamiljer i Sverige idag och ett stort behov av en bättre fördelningspolitik. Ett mer ekonomiskt jämställt samhälle skulle även bidra till en lägre brottslighet och allt sammantaget skulle i slutändan ett bättre och tryggare Sverige skapas. 

Ante

Annons

Annons

Till toppen av sidan