Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Statsministern en av få arbetare i svensk politik – riksdagen liknar mer och mer ett elitstyre

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Statsminister Stefan Löfven (S) borde inte kritiseras för sin arbetarbakgrund. Istället borde fler arbetare representeras i riksdagen, skriver Erika Frank.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

En återkommande pik mot statsminister Stefan Löfven (S) handlar om hans relativt låga utbildning – en avhoppad svetsarkurs. Det hör inte till vanligheterna hos andra högt uppsatta politiker som istället ofta har höga akademiska utbildningar alternativt framgångsrika karriärer bakom sig. Stefan Löfven är bara en vanlig arbetare som inte har växt upp i glansiga miljöer med silversked i mun. Men han har trots allt den viktigaste erfarenheten av alla: han vet hur verkligheten ser ut.

Annons

Annons

I riksdagen finns det många högutbildade. Hela 47 procent har enligt SCB läst i mer än tre år på högskola eller universitet och 72 procent av riksdagsledamöterna har läst vidare efter gymnasiet. Det finns många jurister och statsvetare. Men vem säger egentligen att de har bättre koll på samhället än en person som endast gått gymnasiet? Jag anser att det är problematiskt att riksdagen har blivit mer och mer ett rum för fint folk och att få arbetare som representeras.

Istället för rikta kritik mot Stefan Löfvens utbildning skulle jag hellre vilja rikta kritik mot många av riksdagsledamöternas okunskap om arbetslivet. Ebba Busch (KD) och Annie Lööf (C) har knappt jobbat med något annat än politik och har väldigt lite arbetslivserfarenhet utöver politiska uppdrag. Deras okunskap om arbetslivet gör det förståeligt att de läggar fram förslag som är rent ut sagt kassa för arbetare – de har ju aldrig riktigt upplevt arbetslivet själva.

"Ebba Busch (KD) och Annie Lööf (C) har knappt jobbat med något annat än politik och har väldigt lite arbetslivserfarenhet utöver politiska uppdrag. Deras okunskap om arbetslivet gör det förståeligt att de läggar fram förslag som är rent ut sagt kassa för arbetare – de har ju aldrig riktigt upplevt arbetslivet själva."

Trots att Sverige länge har varit ett land där det inte är lika väsentligt som i andra länder med en akademisk bakgrund för att bli politiker så är min farhåga att det kan bli så i framtiden. Vi bör inte eftersträva ett elitstyre där endast högutbildade personer platsar. Då kommer politiken längre från folket när det egentligen är folket som ska vara en del av styret.

Erika Frank

Annons

Annons

Till toppen av sidan