Annons

Annons

Annons

Annons

Avesta

Även Naturskyddsföreningen rasar mot grässkötseln – fridlysta orkidéer stryker med: "Hur i herrans namn ska de då kunna föröka sig?"

Ett av argumenten för att låta gräset växa högt kommunala grönytor i Avesta är att värna den biologiska mångfalden. Ändå är Naturskyddsföreningen i Avesta upprörd över skötseln. Detta då den fridlysta orkidén Skogsknipprot, som växer i fåtal vid Älvpromenaden – snaggas ner som det vore ogräs.

– De pratar ett och gör annat, säger Helena Roininen på Naturskyddsföreningen i Avesta, som påtalat problemet för kommunen flertalet gånger.

Helena Roininen är medlem i Avestas Naturskyddsförening. – Man ska vara väldigt rädd om dem man har, säger hon om fridlysta blommor.

Bild: Katarina de Fine Licht

Annons

Orkidéer är fridlysta i Sverige. De förekommer i Folkarebygden på sällsynta ställen. En sådan plats är längst med stigen på norra Älvpromenaden i Avesta. I närheten av kraftverket Lilla fors blommar 10-15 stycken varje år i juli. Det berättar Helena Roininen på Naturskyddsföreningen i Avesta. Hon är – trots det glädjande i att blommorna växer i Avesta – upprörd.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 119 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan