Annons

Annons

Annons

Annons

krönika#kandulova – halvtid efter valet

Fredrika Hillervik
Höll de vad de lovade? Vi kollar vad som hänt - halvtid efter valet

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Stina Rapp

Annons

Vad en politiker lovar sina potentiella väljare är av vikt. Särskilt i en valrörelse. Det är ju en slags innehållsdeklaration man går ut med. "Väljer du mig och mitt parti så får du det här och det här. Mindre barngrupper, bättre underhåll av vägar, ett vackrare centrum, mer pengar till skolan, bättre vård." Löftena är ofta många. Men håller sedan innehållsdeklarationen?

Annons

Till valet 2014 lanserade vi en digital tjänst där Ludvika- och Smedjebacksbor - och alla andra i Dalarna kunde gå in och ställa sina lokal- och regionpolitiker mot väggen. Frågor och svar vällde in. Dalfolket fick svart på vitt veta hur deras politiker tänkte runt vad de tyckte var viktigast. En demokratitjänst kan man säga. Ett sätt att påverka och sätta ljus på det som engagerar lokalbefolkningen.

Annons

Tjänsten erbjöd vi våra läsare även vid valet 2018. Fler än 600 personer ställde då sina frågor i Dalarna. Nästan 3500 svar kom in från politiker runtom i länet. Och vi skrev mängder av artiklar där vi berättade om detta.

Tanken med #kandulova är att man över tid ska kunna gå in i tjänsten och kolla av - håller politikerna vad de lovat? Och hur har det gått med de stora frågorna från senaste valet? Stämde innehållsdeklarationen så att säga.

Halvtid efter valet har vi nu gjort det. I en artikelserie som vi publicerar under mellandagarna och efter nyår tittar vi på några av de hetaste frågorna från valet 2018 i Ludvika kommun. Den första artikeln publicerar vi idag. Den handlar om storleken på barngrupper i förskolan i Ludvika kommun. Frågan löd: Kan du lova att minska barngruppernas storlek inom förskolan, till max 4-5 barn per pedagog och barngrupp?

Annons

De flesta politiker svarade ja. Ett löfte de visade sig inte kunna hålla. Håll utkik efter fler publiceringar om #kandulova den kommande veckan!

Här kan du gå in och läsa alla frågor och löften på #kandulova-sajten!

Fredrika Hillervik, chefredaktör Nya Ludvika Tidning

Annons

Annons

Till toppen av sidan