Annons

Annons

Annons

Annons

Mäktigaste i Ludvika och Smedjebacken

Fredrika Hillervik: Makt är en relation - den kan upphöra!

Bild: Anna Klint

Annons

Vem har makt? Och vad är egentligen makt?

Är det den bestämmanderätt och det ansvar en förälder har över sitt barn? Eller är det relationen mellan en lärare och en elev? Ligger makt i de skyldigheter och de rättigheter en arbetsgivare besitter gentemot en anställd?

Makt kan vara formell och informell. Den kan vara utsedd och sanktionerad - och den kan ha uppstått utan att någon uttalat lämnat över stafettpinnen till den som styr och påverkar andra.

När vi bad maktforskaren Lars-Erik Alkvist definiera makt landade han i att makt oftast är en relation och inte en person. Makt kan upphöra i och med att en person får för få röster i ett val eller blir uppsagd från sin tjänst. Den är sällan fastklistrad vid själva människan. Alkvist listar tre typer av kapital man bör äga om man ska anses ha makt i samhället. Ekonomiskt, politiskt eller kulturellt kapital. Och så nämner han en särgrupp - influencers - som på ett mycket informellt plan påverkar människors val i vardagen.

Annons

Annons

Idag listar vi de 30 med mest makt i Västerbergslagen - det vill säga Smedjebacken och Ludvika. Tidigare i veckan publicerade vi en lista över de med mest makt i hela Dalarna. På våra listor finns personer med alla sorters maktkapital. Här finns politiker, stora arbetsgivare, influencers och profilerade företagare. Och här finns jag själv - som företrädare för lokaltidningen med stor makt över information som sprids och lyfts om lokalsamhället.

På listorna finns de med mest makt 2020 - alltså det år då världen vändes upp och ner på grund av corona.

Det här är inga objektiva listor eller i sten ristade sanningar. Vi har satt en grupp redaktionella medarbetare med god lokalkännedom på att bena ut vilka de anser påverkade oss i lokalsamhället - dagligen och mest under förra året. Och listorna är gjorda ur ett medieperspektiv. Din sanning om vem som borde hamnat där kan vara en helt annan.

Jag hoppas ni debatterar och diskuterar detta hemma och i sociala medier. Och att ni hör av er till mig med synpunkter. Är det verkligen riktigt att vi placerar ABB:s platschef Tobias Hansson högst upp på första plats? Och skulle Keyyo - tv-personlighet och influencer från Smedjebacken - ens vara med överhuvudtaget?

Svaret är högst subjektivt. Vad vi som lokalredaktion tycker ser du här. - under förmiddagen kan du läsa intervjuer med den man och den kvinna som toppar listan!

Annons

Annons

Till toppen av sidan