Annons

Annons

Annons

Annons

Försäljningen av Ludvikahems fastigheter

Debatt
DEBATT: Vi kommer att överklaga Ludvikahems utförsäljning!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Folkkampanjen för sjukvården överklagar nu till skillnad från Vänsterpartiet i Ludvika, Kammarrättens avslagsbeslut för prövningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD!

LudvikaHems utförsäljning av lägenheter är problematisk ur flera synpunkter. Vårt sjukvårdsparti vill hos HFD precis som hos underrätterna hävda, att utförsäljningen är ett hot mot de lagstadgade bostadsförsörjningen och därför är olaglig.

Annons

Annons

Vidare riskerar missgynnade på bostadsmarknaden att känna, att det blåser ännu mera snålt runt dem vid olika privatiseringar. Visst har LudvikaHem många gånger på ett djupt orättvist sätt försökt att bli av med hyresgäster, som haft eller har sociala och/eller ekonomiska problem, men en privat hyresvärd kan än mera försöka att slippa få folk som hyresgäster, som har sådana bekymmer! Vi har idag en hög arbetslöshet med alltfler fattiga.

Vänstern signalerar nu att man tänker ta upp utförsäljningen i nästa kommunalval, som det uppenbara svek mot givna vallöften som utförsäljningen innebär för socialdemokraternas del. Detta tänker Folkkampanjen för sjukvården även göra!

Vi ser dock att det vore angeläget att få ett prejudikat, en vägledande dom från HFD, om var gränserna går för allmännyttans utförsäljningar till privata hyresvärdar. Det kan EJ vara lagstiftarens mening, att man ska kunna utförsälja hur mycket som helst, och på vilka sätt som helst! Problemet med utförsäljningsavtal är, att de som här i regel EJ försetts med särskilda regler för övervakning av att kvaliteten bibehålls och för särskild rätt för säljaren till återköp, dvs rätt att häva utförsäljningen om kvaliteten blir för dålig i den privata regin.

Varken kommuner eller regioner har rätt kunnat sköta de större utförsäljningar som har skett, uppföljning och granskning har oftast varit URDÅLIGA!

Annons

Därför begärde vi en rådgivande folkomröstning inför beslutet om utförsäljning, något som det styrande blåröda laget i Ludvikas kommunfullmäktige oklokt nog vägrade. Sist får vi ha en viss förståelse för Vänsterns beslut att inte nu gå vidare, det är mycket svårt att få prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen, men vi gör nu ett gott försök!

Ken Swedenborg (ffs), Partiordförande och Vidareutbildad Undersköterska

Annons

Annons

Till toppen av sidan