AnnonsStora Enso Fors Bruk

Udda jobbet - de är laboranter och chokladprovare på Stora Enso Fors: "Man ska vara som en typisk svensk"

Ett arbete som laborant på Stora Enso Fors är både spännande, lärorikt och omväxlande. Ett roligt och udda inslag i arbetet är att ingå i en chokladsmakpanel.

– Flera sorter testas och jämförs med en bit ”vanlig” choklad, berättar Siv Jansson.

Siv och Karolina är belåtna med Stora Enso som arbetsgivare. Karolina (till höger) har testat andra arbeten inom företaget, och båda ser det som en stor fördel att kunna kompetensutvecklas och prova på annat.

Karolina Mattson Edh och Siv Jansson arbetar som laboranter på Stora Enso Fors. Siv har varit på bruket i 45 år.

– Jag har alltid trivts på jobbet, vi är en sammansvetsad grupp som känner varandra väl. För mig är det livskvalitet att bo på byn och ha nära till jobbet, förklarar hon.

I Sivs och Karolinas arbetsdagar ingår det att göra löpande mätningar och analyser som sedan följs upp.

– Vi på laboratoriet säkerställer att massan och kartongen håller en jämn och hög kvalitet. Det är en omväxlande arbetsmiljö som passar mig, säger Karolina.

Här kan du läsa mer om Stora Enso Fors och hitta kontaktuppgifter

Ett inslag i jobbet som är väldigt speciellt, är att de testar choklad. Stora Ensos produkter är världsledande inom lukt- och smakneutralitet och finns i de flesta hushåll, i olika skilda sammanhang. Fors Bruk har många kunder inom livsmedelsbranschen och det ställs höga krav på kartong som används för livsmedel. Robinson lukt- och smaktest, som det heter, är ett system som används för kvalitetskontroll för att säkerställa att kartongen inte avger smak och lukt på chokladen.

Kolla in lediga jobb eller läs mer om hur du kan göra karriär på Stora Enso

Inbäddat innehåll

Det är Siv och Karolina som arrangerar chokladtestning tre dagar i veckan, de berättar:

– En skål med saltlösning läggs i en bägare. Chokladen placeras på en hålplatta som vi sätter i bägaren, med remsor av kartong ovanpå. Sedan får det stå mörkt i 48 timmar.

"Vi kvalitetstestar för att säkerställa att chokladen inte tar smak eller lukt från den kartong vi tillverkar", berättar Siv.

Under tiden testet sker, ska panelen sitta ostört och koncentrerat.

– Flera sorter testas och jämförs med en bit ”vanlig” choklad. Bismakerna noteras på en skala mellan 1 och 4, berättar Siv.

Hur ska man då vara, för att passa i en testpanel?

– Man ska vara noggrann, och bra på att känna smaker, men heller inte ha för bra smaklökar. Man ska vara som en typisk svensk, alltså lagom, skrattar Karolina.

Stora Enso erbjuder utvecklande karriärmöjligheter och chansen att bidra till en mer förnybar och hållbar framtid - läs mer här

En stor del av kartongen som tillverkas på Fors Bruk används till förpackningar för livsmedel, såsom choklad, och då är det viktigt att kartongen är fri från bismak. Den måste vara helt lukt- och smakfri när den levereras till kunderna runt om i världen.

Siv berättar också att det hänt att de lurat panelen genom att låta dem tro att den ”riktiga” chokladen i själva verket är en bit testchoklad.

– Vi brukar säga att man inte ska tänka, bara registrera, säger Siv.

Chokladen sväljs inte ner, utan likt en riktigt seriös vinprovning spottas den ut efter att den åkt runt i munnen på paneldeltagarna.

– Det är varierande och intressant, och jag har aldrig på mina senaste år varit med om att en produkt stoppas, säger Siv.

För Siv är det livskvalitet att bo i Fors och hon tar gärna cykeln till det närliggande jobbet.

Siv och Karolina är belåtna med Stora Enso som arbetsgivare. Karolina har testat andra arbeten inom företaget, och båda ser det som en stor fördel att kunna kompetensutvecklas och prova på annat. Siv igen:

Att kunna testa andra uppdrag inom företaget om man skulle vilja, är en trygghet.

Här kan du läsa mer om Stora Ensos olika produkter och användningsområden

Hurtiga Karolina tycker att företaget är duktiga på att satsa på personalens välmående.

Liksom Siv bor Karolina i Fors. Att Stora Enso Fors satsar mycket på friskvård rimmar väl med Karolinas sportiga livsstil. Karolina igen:

Företaget är duktiga på att satsa på personalens välmående. Det finns en trivsel- och friskvårdskommitté som arrangerar olika aktiviteter.

Precis som Siv betonar Karolina också närheten till jobbet som en stor fördel.

– Jag hoppar på cykeln och är på jobbet inom fem minuter. För mig är det livskvalitet.

Klicka här för att möta fler medarbetare och för en inblick i Stora Enso Fors

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Falu-Kurirens redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Till toppen av sidan