Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
DEBATT: Behandla djur som levande varelser – stoppa de långa transporterna

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi måste sluta behandla kor, grisar och kalvar som varor och börja behandla dem som levande och kännande varelser", skriver skribenterna.

Bild: TT

Annons

Att djur dör av värmeslag, vattenbrist och hunger under långa transporter är en stor skandal. Vi måste sluta behandla kor, grisar och kalvar som varor och börja behandla dem som levande och kännande varelser. Därför måste EU:s politik kring djurtransporter göras om i grunden.

Tidigare i år satt tvåhundra tusen djur fast i mörka och trånga utrymmen efter stoppet i Suezkanalen. Varje år transporteras tjugotusen kalvar, ofta bara runt två veckor gamla, från Irland till resten av Europa. En resa med fartyg som tar över ett dygn – och ofta utan mat. Det här är bara två exempel på förskräckliga och ohållbara djurtransporter som måste få ett slut.

Vi i Miljöpartiet vill både skärpa regelverket och öka kontrollerna av reglerna. Just i år ser EU-parlamentet över lagstiftningen kring djurtransporter. En chans att på allvar ta tag i problemet. Miljöpartiet vill så fort som möjligt:

Annons

Annons

• Förbjuda transporter av levande djur på över åtta timmar. En generell regel om åtta timmar finns redan idag - men är fylld med undantag och kryphål som måste tas bort.

• Att transportera kött, slaktprodukter och genetiskt material istället för levande djur. Vi vill därför förenkla för gårdsnära slakt där slakt kan ske med ett minimalt inslag av transporter.

• Transporter av levande djur till länder utanför EU med kraftigt bristande både djurskyddslagar och kontroller måste förbjudas helt.

• De transportföretag som gång på gång bryter mot EU:s regler ska kunna svartlistas och helt förbjudas att utföra djurtransporter inom hela EU. Idag tvingas myndigheterna ibland se på när en och samma transportör gång på gång allvarligt utsätter djuren för fara.

Vi kan ge våra två- och fyrbenta vänner en drägligare tillvaro och minska lidandet.

Vi vet att det i Sverige finns många lantbrukare som gör ett bra arbete, och tar hand om sina djur på bästa möjliga sätt, inte minst här i Dalarna. Även det är en anledning till att regelverket behöver skärpas, så att svenska lantbrukare får en rättvis konkurrenssituation med andra delar av Europa.

Vi kan ge våra två- och fyrbenta vänner en drägligare tillvaro och minska lidandet. Inte minst transporterna av kalvar och kultingar är upprörande - små liv har svaga immunsystem. Men då krävs att fler partier ställer sig bakom våra krav för att få ordning på djurtransporthaveriet i Europa.

Annons

Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker och ersättare i EU:s tillfälliga djurtransportutskott

Annons

Kerstin Lundh (MP), Regionråd Miljöpartiet de gröna i Dalarna

Aron Knifström (MP), ordförande Miljöpartiet de gröna i Dalarna

Maj Ardesjö, (MP), ordförande Miljöpartiet de gröna i Falun

Richard Holmqvist, (MP), vice ordförande Miljöpartiet de gröna i Falun

Olle Berglund (MP), ordförande Miljöpartiet de gröna i Leksand

Yvonne Johansson, (MP), ordförande Miljöpartiet de gröna i Smedjebacken

Mikael Morin, (MP), ordförande, Miljöpartiet de gröna i Borlänge

Ingmari Nilsson, (MP), ordförande Miljöpartiet de gröna i Älvdalen

Magnus Gabrielson (MP), ordförande Miljöpartiet de gröna i Säter

Annons

Annons

Till toppen av sidan