Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberalBorlänge

Brev till ledarsidan: Politiker måste respektera skattebetalarna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Josefin Utas, Slöseriombudsmannen, svarar på måndagens ledartext av Max Eskilsson.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Max Eskilsson frågar om omröstningen Årets värsta slöseri, som Slöseriombudsmannen (SlösO) anordnar, är ”tröttsam populism” (dt.se 211213).

Eskilsson kritiserar att listan, med sina tio olika exempel, spretar åt olika håll, samtidigt som han misstänker att den bara går ut på att häckla en enskild konstnär.

Det kan vara på sin plats att reda ut hur det förhåller sig med de nominerade i tävlingen Årets värsta slöseri.

Slöseri med skattepengar förekommer tyvärr i allt ifrån kommuner, till statliga myndigheter och på EU-nivå. Det finns i alla samhällssektorer där det offentliga är involverat och kommer sig av olika typer av försummelser. Att visa denna bredd är en poäng med listan. Spretigheten som Eskilsson ser är alltså sprungen ur spretigheten i skatteslöseriet.

Annons

Annons

Att SlösO synliggör spenderande av skattebetalarnas pengar när det kan tänkas göra människor upprörda, är självklart. Dessa offentliga utgifter utgör ju själva beviset för politikernas felprioriteringar eller bristande ansvarstagande. Hur illa enskilda utgifter är, eller om de ens utgör något slöseri, får alla ha sin egen åsikt om.

Skattepengar är inte – och får inte ses – som en oändlig resurs.

När det gäller just konst eller utsmyckningar som kommuner köper in, så varken kan eller ska de folkvalda avhända sig sitt ansvar. De är allmänhetens representanter och måste ställa sig frågan om dessa verk och utsmyckningar efterfrågas av dem som betalar.

Eller hade skattebetalarna hellre valt att pengarna lagts på annan konst, hemtjänsten, eller en skattesänkning? De folkvalda måste också beakta vad allmänheten kan tänkas anse om hur de offentliga miljöerna ser ut.

Det behövs en attitydförändring hos de som hanterar våra skattemedel. En syn där de känner respekt inför uppgiften. Skattepengar är inte – och får inte ses – som en oändlig resurs.

Om några vill ta fram andra listor med skatteslöseri eller anordna egna omröstningar för fula konstverk, byggen som har gått snett, eller skandalösa utgifter där politiker gynnat sig själva, så är det bara att välkomna.

Ju fler som granskar, ifrågasätter och bidrar till diskussion om vad våra skattepengar går till, desto bättre. För det som skatteslöseriet behöver för att frodas, är att våra folkvalda lämnas ensamma att i skymundan spendera våra pengar på vad de vill. Det ska vi inte låta dem göra.

Annons

Annons

Josefin Utas, Slöseriombudsmannen

SVAR DIREKT:

Spretandet fortsätter. Först utgör utgifterna, tillsammans med engagemanget som uppstått, bevis för bristande ansvar och dåliga prioriteringar. I nästa stycke heter det att alla minsann får ha sin åsikt om vad som är slöseri. Mitt i allt detta sägs det vara viktigt att lyssna till allmänhetens syn på offentlig miljö och vad som efterfrågas. För pengarna hade ju kunnat läggas på annan konst!

En del personer hade säkerligen blivit mer nöjda om kulturförvaltningen beslutade om konstinköp utifrån tonläget på sociala medier. Men en kulturpolitik där detta är temperaturmätaren för bra respektive dålig konst vore möjligen inte vägen att gå.

Max Eskilsson,

tf politisk redaktör på Borlänge Tidning

Max Eskilsson.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Annons

Till toppen av sidan