Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
S: De blågröna gör regionens folktandvård ännu dyrare

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Men tandvård är redan dyrt, och alltför många avstår från att söka tandvård av ekonomiska skäl. Att priserna höjs ytterligare kommer slå hårt mot personer med låga inkomster." Det skriver S-politikerna i Region Dalarna.

Bild: TT

Annons

På regionfullmäktige den 15 november tog det blågröna styret i Region Dalarna beslutet att höja tandvårdstaxan, vilket innebär en rejäl höjning av patientavgifterna för allmäntandvård i Dalarnas folktandvård.

I praktiken betyder det bland annat att en vanlig tandläkarundersökning kommer kosta över 1 000 kronor och en rotfyllning kommer kosta över 4 000 kronor. Dalarna kommer därför ha den femte dyraste tandvården i hela Sverige efter att höjningen träder i kraft nästa år.

Annons

Men tandvård är redan dyrt, och alltför många avstår från att söka tandvård av ekonomiska skäl. Att priserna höjs ytterligare kommer slå hårt mot personer med låga inkomster.

Den beslutade höjningen av allmäntandvårdstaxan är 4,5 procent. Detta gör att Region Dalarnas priser för tandvård kommer ligga långt över den så kallade referensprislistan, som beskriver ungefär vad tandvården ska kosta i Sverige. Att ligga över dessa priser får stora konsekvenser för patienterna, eftersom det innebär att patienterna inte heller får tandvårdsstöd för den överskjutande delen.

Annons

Detta gör att Region Dalarnas priser för tandvård kommer ligga långt över den så kallade referensprislistan, som beskriver ungefär vad tandvården ska kosta i Sverige.

Det har dessutom varit en tuff period. Många har inte kunnat söka tandvård under pandemin och tandvårdskliniker har stängts. Det är orimligt att nu skjuta över ännu mer av kostnaderna på patienterna, som kanske tvingas avstå från tandvård. Det är dessutom dåligt för folkhälsan om människor går för länge med dåliga tänder. Efterhand blir besvären värre, och de kan leda till sjukdomar i andra delar av kroppen.

Kostnaderna blir i förlängningen högre, både för den enskilda och för samhället.

Vi tycker det här är ett riktigt dåligt beslut av det blågröna styret i Region Dalarna! Tycker du också att chockhöjningen av tandvårdstaxan är ett dåligt beslut? Skriv då under vår namninsamling – ju fler vi är som skriver under, desto tydligare visar vi att detta är fel väg att gå!

Annons

Du hittar länken till vår namninsamling på Socialdemokraterna Dalarnas Facebook-sida, eller gå in på folkrorelse.nu och skriv sedan i sökfältet ”stoppa chockhöjningen av tandvårdstaxan”.

Elin Norén (S), oppositionsråd

Abbe Ronsten (S), oppositionsråd

Sebastian Karlberg (S), oppositionsråd

Susanne Berger (S), 2:e vice ordförande i tandvårdsnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan