Annons

Annons

Annons

Våra klimatval

Helena Nyman: Våra val påverkar klimatet – vad gör du?

Vad gör du för klimatet?
En högst aktuell fråga i dag då vi alla funderar över vad vi orsakar och hur vi kan bidra till omställningen.
I tidningens nya serie ser vi på klimatfrågan ur ett nära perspektiv.
Våra val spelar roll – därför är det viktigt att de är genomtänkta.

Helena Nyman, chefredaktör och ansvarig utgivare för Falu-Kuriren.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Om jag ställer samma fråga på fikarasten på jobbet; "Vad gör du för klimatet?", vet jag att svaren blir lika varierande som många. Viljan att stoppa den globala uppvärmningen finns. Alltså gör alla något – i det stora och det lilla.

Kompostera matrester, sopsortera (såklart, det gör väl alla!), komma ihåg att ta med flergångskassen till mataffären, cykla även på vintern och låta bilen stå, försöka bli självförsörjande på el med solpaneler på taket, köra elbil, handla second hand, rusta bostaden med återbruk, odla egna grönsaker och rotfrukter, införa köpstopp...

Ja, det här känner ni igen.

Matavfall blir till jord.

Bild: Therese Nilsson

Annons

Annons

Alla gör vi val som på ett eller annat sätt påverkar klimatet

I den nya arikelserien "Våra klimatval" fokuserar vi på det människor gör i vardagen. De val vi gör för ett hållbart samhälle. För mycket handlar om det. Privatpersoner, företag, myndigheter, stater – alla gör val som på ett eller annat sätt påverkar klimatet.

Fridays for Future är en global klimatrörelse som startades av aktivisten Greta Thunberg. Foto: Duygu Getiren / TT

När frågan är högt upp på bordet hos världens regeringar för att minska klimatpåverkan är det hos oss vanliga medborgare som en början till förändring brukar ske på riktigt.

De rörelser som har bäst förutsättningar att leda till förändring är de som föds utifrån ett folkligt engagemang, ett ställningstagande. Enskilda människors kraft och möjligheter att påverka ska aldrig underskattas.

Inte heller det var och en bidrar med.

Behovet av konsumentjournalistik är stort, det är inte lätt att veta vad som är rätt

Och det är inte alltid lätt att veta vad som är rätt, smart eller bra. Behovet av konsumentjournalistik är stort på det här området.

Våra reportrar tittar nu närmare på hur människor i Dalarna gör sina val när det gäller energiförsörjning, transporter, boende, mat eller kläder. De där utgifterna våra löner går till och som hushållen lägger ner enorma summor på.

Annons

Olof Nilsson i Malungsfors gör sin egen el med solceller på garagetaket. Överskottet dras av på vinterfakturorna.

Bild: Jenny Eriksson

Annons

Vi intervjuar flera som hittat sin egen väg med smarta lösningar eller förändrade livsmönster och via dem kan vi ge handfasta tips och konsumentinformation för att guida dig i klimatdjungeln. Olof Nilsson i Malungsfors producerar till exempel egen el med solceller. Och jag skriver ödmjukt "guida". Du kommer inte att få alla svar, men bra vägledning, idéer och inspiration.

Det handlar också om ekonomi. Har bara vissa råd att tänka på världens välmående? På global nivå förs de diskussionerna från utvecklingsländerna som ställer krav på de rika länderna att göra mer för omställningen eftersom vi genom konsumtion och livsstil bidragit till nuvarande situation.

Har jag råd att investera i solceller, vindkraft eller elbil?

Och på konsumentnivå pratar vi också pengar. Har jag råd att ställa om? Investera i solceller, vindkraft eller elbil? Handla klimatsmart och ekologiskt på affären?

Förutsättningarna är olika var i världen vi bor, var i Sverige vi bor, var i Dalarna vi bor.

Lars Dafgård, reporter på Falu-Kuriren, tar elbilen ut på jobb.

Bild: Seth Jansson

Annons

Jag är stolt över att Bonnier News, som Falu-Kuriren ingår i, har målet att företagets transporter ska vara fossilfria 2025 och där är vi på FK pionjärer. I Falun är vi först ut bland koncernens tidningar att åka elbil när vi ska ut på jobb.

Du har säkert också tänkt mycket på detta – och gör något. Vill du dela med dig av hur du, din familj, företaget eller myndigheten tänker klimatsmart? Kontakta oss på [email protected] så vi kan berätta om det.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan