Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaKommunvalet i Ludvika 2022

Fredrika Hillervik
Valåret 2022 - det handlar om oss!

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Anna Klint

Annons

Valet 2022 – det känns som en bit bort. Och det är det. Tills vi ska rösta. Samtidigt är valåret igång i allra högsta grad. Inom partierna pågår under vintern och våren intensiva arbeten med att få ihop listorna med kandidater till höstens val. Och tro inte att makten just nu sover lugnt om natten när man summerar gångna mandatperioden och blickar framåt. Är till exempel Ludvikasossarnas kärnväljare verkligen nöjda med megakompromissen att alliera sig med tidigare ärkefienden Moderaterna? Och hur ser M-väljarna egentligen på de kostnadsöverträdelser som skett under tidigare mandatperioder, men som kommit till ytan först nu?

Och så den oheliga alliansens plattform – ”Ett bättre Ludvika kommun som styrande M, S, KD och L satte ihop med 64 punkter att genomföra under mandatperioden. Många är avbockade – men där finns till exempel det av idrottsföreningarna hett efterfrågade bygget av en ny idrottsarena i Marnäs som inte blivit av. Där finns förskolegrupperna som skulle minska i storlek. Vad tycker egentligen småbarnsfamiljerna om att det inte hänt?

Annons

Annons

Och så skolan – en annan het fråga om man vänder sig till väljare i yngre medelåldern. 36 tjänster tog man bort från Ludvikaskolorna förra året. Och 18 ifrån förskolorna. Kommunen har aldrig klättrat vidare bra i skolrankningarna – och under senare tid har tidningen kunnat rapportera om trångboddhet på gymnasiet och allvarliga problem med kränkningar på skolor i kommunen. I Ett bättre Ludvika kommun skulle man ”prioritera insatser som leder till tryggare förskolor och skolor med ordning och reda”.

Vad säger Ludvikaborna? Är de nöjda med sin skola och förskola?

En annan fråga som legat på bordet i flera år är bygget av bostäder på Väsmanstranden. Just nu verkar inga spadtag vara aktuella förrän tidigast någon gång mellan 2025 och 2030. Och varken SD, Kommunisterna, Vänstern eller Miljöpartiet applåderar liggande förslag. Så hur blir det egentligen - kommer bygget sättas igång under kommande mandatperiod?

Smedjebacken är bra på att förmedla en bild av en välmående kommun med nöjda invånare. Men hur lugnt kan Socialdemokraterna och Rönning sitta i stilla majoritet i båten? Hur mycket kokar oron för den nya vindkraftsplanen? Hur påverkas de familjer som har barn i särskola och som nu får åtskilliga mil till och från skolan, då det inte finns någon grundsärskola i Smedjebacken? Hur starka uppstickare kan till exempel Sverigedemokraterna bli i september? Bara väljarna vet.

Annons

Och det är till väljarna vi i första hand vänder oss när vi planerar vår valbevakning i Ludvika och Smedjebacken under våren, sommaren och hösten. Visst kommer vi att följa det rafflande maktspelet noga – men det är hos er som bor och lever i de här två kommunerna vi kommer att ta vårt avstamp. Det är era frågor vi vill ställa – och söka svar på hos politikerna i Västerbergslagen.

Annons

Skolan, förskolan, bostäderna, tryggheten, föreningslivet och jobben. Det är sådant vi vet intresserar er. Idag ställer vi frågan första gången brett under valåret 2022. Vilken lokal fråga är viktigast för dig när du ska rösta i september? Vad andra svarat kan du se här i superenkäten här intill.

Fredrika Hillervik,

Chefredaktör, Nya Ludvika Tidning

Annons

Annons

Till toppen av sidan