Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Sälenåkaren startar i Almåsa – de ska försvara Sveriges färger i Europacupen

Tio svenska herrar representerar Sverige när Europacupen landar i Almåsa i veckan.

Sälens IF:s Jesper Brändholm en av dem.

Här är alla åkarna som kör slalomen, som du som prenumerant ser live på sajten under tisdag och onsdag.

Text: 

Läs mer: Internationell högklassig åkning – vi sänder Europacupen i slalom från Almåsa

Så sänder vi från Europacupen i Almåsa:

Tisdag 22 feb 10.20: Se Europacupen i slalom här

Annons

Onsdag 23 feb 09.20: Se andra dagens tävlingar i Europacupen i slalom här

Annons

Carl Jonsson, Klövsjö Alpina, född 2000

Även Carl Jonsson ingår i Team Svenska spel och har 32 Europacupstarter sedan innan. Fem gånger har han tävlat i världscupen och han fick dessutom starta i VM på hemmaplan i Åre 2019. Satte personbästa i Europacupslalomen i franska Vaujany i januari när han slutade sjua.

Carl Jonsson, Klövsjö Alpina Foto: Klas Rockberg

Jesper Brändholm, Sälens IF, född 1999

Precis som Jonsson ingår Jesper Brändholm i Team Svenska spel. Han har gjort 44 starter i Europacupen och har dessutom två världscupstarter på meritlistan från 2020. Hans bästa resultat i Europacupen är en niondeplats i parallellslalom och en 16:e plats i slalom.

Jesper Brändholm, Sälens IF Foto: Erik Segerström

Axel Lindqvist, Sundsvalls SLK, född 2000

Axel Lindqvist växte upp bara några hundra meter från skidbacken i Sundsvall och gick skidgymnasiet i Järpen. Han är en del av landslagets träningsgrupp 3 och har gjort 13 starter i Europacupen. Hans bästa resultat är från Berchtesgaden i januari, där han slutade 27:a.

Axel Lindqvist Sundsvalls Slk Foto: Erik Segerström

Annons

Annons

Lukas Karlberg, Mälaröarnas AS, född 1999

Karlberg tillhör, precis som Lindqvist, landslagets träningsgrupp 3. 16 race i Europacupen har det blivit för Stockholmsbördige åkaren som just nu leder slalomcupen i den svenska seniorcupen Svenska Spel Alpine Elite Tour. Tog en åttondeplats och en tredjeplats när det kördes storslalom i Hassela i början av februari.

TV: Återupplev det bästa från tidigare alpina sändningar

Inbäddat innehåll

William Jonsson, Klövsjö Alpina, född 2001

Åkaren från Svenstavik är också del av landslagets träningsgrupp 3 och har startat i fyra Europacuptävlingar så långt. Toppnoteringen är en 24:e plats från tävlingen i Berchtesgaden i januari. Jonsson missade den nationella cupens deltävlingar i Sundsvall och Åre men slutade tia och femma i Svensk Spel Alpine Elite Tour i Hassela.

William Jonsson, Klövsjö Alpina Foto: Erik Segerström

Lucas Ermeskog, Åre SLK, född 2003

18-åriga Ermeskog har bara gjort en start i Europacupen tidigare, i storslalomen i Reiteralm i Österrike, där han dessvärre inte tog sig vidare till andra åket. I december vann han en parallelltävling i Nordamerikanska motsvarigheten till Europacupen och tog även en åttondeplats i slalom. På svensk mark har det blivit en åttondeplats i Svenska Spel Alpine Elite Tour i Åre och en fjärde och en femteplats i FIS-slalomen i Duved.

Annons

Lucas Ermeskog, Åre Slk Foto: Erik Segerström

Annons

Tobias Windingstad, Jönköpings SLK, född 1995

Är den mest rutinerade i det svenska startfältet, när det kommer till Europacupen. 63 starter har det blivit, där en uråkning från Val di Fassa i december är det senaste resultatet. Gjorde världscupdebut i Sölden 2021, men körde ur direkt i första åket. Liksom Fabian Ax Swartz tävlade Windingstad i Latvia National Championships i Pozza di Fassa i januari, där han slutade sjua och nia.

Tobias Windingstad, Jönköpings Slk. Foto: Erik Segerström / BILDBYRÅN

Alfred Olsson, Vemdalens IF, född 2000

Gör Europacupdebut i Almåsa. Slutade sexa i FIS-tävlingarna i Nolby och tog innan dess en pallplats i Duved. Ligger elva i Svenska Spel Alpine Elite Tour och är främst fokuserad på slalom och storslalom.

Alfred Olsson, Vemdalens IF. Foto: Ski Team Sweden Alpine

Adam Palmér, Örebro SLF, född 2003

18–åriga Palmér gör även han debut i Europacupen i Almåsa. Slutade sjua respektive nia i FIS-tävlingarna i norska Hakadal den gångna helgen, men då i storslalom. I slalomtävlingen i Kirkerud på söndagen blev det en uråkning i första åket. Palmér vann FIS-tävlingen i Duved i januari och ligger dessutom på en 18:e plats i Svenska Spel Alpine Elite Tour.

Annons

Adam Palmér, Örebro Slalomklubb. Foto: STSA/Erik Segerström

Fabian Ax Swartz, IFK Lidingö SLK, född 2004

17-åriga Fabian ingår i landslagets utvecklingsgrupp, Team Svenska spel och gör sin Europacupdebut i Almåsa. Han har en seger från Latvia National Championships i Pozza di Fazza i januari på sitt CV och tog senast en storseger i slalomen i Nordamerikanska motsvarigheten till Europacupen den 15 februari.

Annons

Annons

Till toppen av sidan