Annons

Annons

Annons

Annons

Enskilda vägar i Leksand

Insändare
Skrota vägförslaget – höj skatten i stället

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det är viktigt att våra pengar och vår kommunalskatt, används effektivt och det görs bäst genom en fortsatt kommunal drift", menar insändarskribenten.

Bild: Arkivbild, Klockar Mattias Nääs

Annons

1972 tog kommunen över drift och skötsel av vägarna i Leksand. Nu har kommunledningen, efter 50 år, bestämt att vägarna ska återlämnas till byarna och har hos Lantmäteriet ansökt om förrättningar. Några byar har gjort detta, men kostnaderna ser ut att bli stora.

Byn Hälla med cirka 70 fastigheter har fått ett pris på 700 000 kronor! Det kan bli 30–50 miljoner för hela kommunen. Bortkastade pengar! Inte en krona går till vägarna.

Annons

Annons

Det är viktigt att våra pengar och vår kommunalskatt, används effektivt och det görs bäst genom en fortsatt kommunal drift. Kommunen har en fungerande organisation och kan med stordriften få betydligt billigare priser på material och maskiner än vad en by kan få. Dessutom kan en vägförening inte dra av momsen, samt att vi innevånare ska betala med skattade pengar. Något som medför en extra kostnad på 7,5 miljoner/år för medborgarna.

En annan aspekt är likställighetslagen, som innebär att kommunen ska behandla alla lika. Här behöver inte Noret och Käringberget bilda vägföreningar och det kommer att slå olika i byarna också. De som bor efter landsvägar, med statlig skötsel, slipper både förrättningskostnader och vägavgifter.

Så skrota förslaget och höj skatten med 20–30 öre. Det räcker för att klara vägarna och det blir absolut billigast och mest rättvist för kommuninnevånarna!

Använd skatten vettigt

Annons

Annons

Till toppen av sidan