Annons

Annons

Annons

Annons

Sexköpshärvan i Falun

Insändare
När får vi läsa om hur de prostituerade kvinnorna mår?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Omkring 200 män misstänks ha besökt och köpt sex på massagesalongen i centrala Falun.

Bild: Agnes Fäldt

Annons

Har följt inslagen i tidningen om sexköpares vånda efter förhör och domar. Lite slagsida tycker jag det är som hittills lägger fokus på att det är synd om männen som åkte fast, att dom på något vis är offer som inte kunde stå emot tillfället som öppnade sig (för de var ju bara där för lite nack- och ryggmassage!).

Jag förväntar mig uppföljande artiklar som även tar upp varför män väljer att köpa sex. Hur mår kvinnorna som sålde/säljer sex och framförallt varför är dom prostituerade – vad driver prostitution?

Det är inte svårt att förstå att män som ertappas och döms för sexköp mår dåligt; har ångest, förtvivlan, skam, kanske självmordstankar. De kan ha behov av stöd men framförallt få hjälp till självinsikt. För när allt kommer omkring så finns det många människor som mår dåligt med förtvivlan, smärta och kanske självmordstankar och jag kan inte se att gruppen män som dömts för sexköp på något vis ska prioriteras för stöd och insatser från hälso- och sjukvården/kommunen.

Annons

Annons

När allt kommer omkring så har många av dom tagit en risk och förlorat. Kanske förlorat anseende, partner, barnens tillit, problem med jobbet. Varför gör så många män detta?

Sen ska min inte blunda för att det här ofta är män med tvivelaktig kvinnosyn; oempatiska, ointresserade eller rent av föraktfulla mot kvinnor. Kvinnor finns för att kunna köpas när andan faller på.

Man kan tycka vad man vill om sexköpslagen men den har varit och är normerande. Att känna skam när man torskar som torsk är inte bara dåligt – det finns något bra med det också, något lärande och något att ta konsekvenserna av.

Lotass

---

SVAR DIREKT: Hej,

I hela den här sexköpshärvan har polisen haft fokus på det brottsliga; på de män som köpt sex och som straffats enligt nuvarande lagstiftning, och på den kvinna som möjliggjort denna handel.

Det är också den information vi fått ut från förundersökningen med förhör med inblandade och vad vi kunnat läsa i domen, där de båda kopplerimisstänkta dömdes till fängelse.

De utredande poliserna har mött många sexköpande män sedan razzian mot salongen och lyfter frågan att det inte finns hjälp eller stöd till dessa från samhällets sida – inte här i Dalarna, men finns på andra platser i landet. Det är en annan sida av den här härvan och som vi tycker är värt att uppmärksamma

Annons

Det är att göra det lite för enkelt att påstå att fokus ligger på att det är synd om männen. Det är det ingen som påstår. Männen är inga offer och de frånsäger sig inte heller ansvar.

Annons

Frågan är större än så; vilka människor som mår psykiskt dåligt har rätt till samhällets hjälp?

Den slagsida, som du skriver om är ett problem. Där håller jag med. Kvinnorna i salongen som också förekommer på en eskortsajt nekar till att ha sålt sex. De har inte velat prata med polisen och inte med tidningen heller. Deras berättelser är därför svåra att återge. Och det är riktigt att det finns ett allmänt och strukturellt problem med prostitution som är värt att belysas.

Vi fortsätter vår bevakning av detta ämne.

Med vänliga hälsningar

Helena Nyman, chefredaktör Falu-Kuriren och ansvarig utgivare för dt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan