Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Vill du jobba som journalist i Dalarna i sommar? Så tycker våra reportrar om jobbet: ”Stora möjligheter att utveckla sig”

Sportreporter, reporter vid desken och familjeredaktör. De unga journalisterna Martin, Emma och Malin har haft olika vägar till yrket. De jobbar nu alla med lokaljournalistik på fasta tjänster eller långvikariat i Dalarna.

– Visar man framfötterna kan man jobba sig framåt och uppåt, säger Emma Hjortman, som blott 28 år gammal blev ställföreträdande utgivare på Borlänge Tidning.

Text: 

Under hösten 2019 påbörjade tidningarna – som tidigare samlats under Dalarnas Tidningar – resan mot att bli självständiga titlar med egna chefredaktörer. Ekonomiskt har det gått bra och satsningen på att göra alltmer lokal journalistik har tagits emot positivt av läsarna. Det råder framtidstro i branschen och inte minst i Dalarna, med redaktioner som utökar och till och med nyöppnar.

En av dem som varit med från start med att bygga en större redaktion är Borlänge Tidnings reporter Emma Hjortman.

Emma Hjortman, 28, har gjort snabb karriär inom företaget. Foto: Lars Dafgård

Fakta

Emma Hjortman

Ålder: 28

Från: Falun

Bor: Falun

Studier: journalistik på JMK i Stockholm (tre år) och dessförinnan studerat fotojournalistik i USA

Första jobbet i företaget: livereporter vid DT:s desk i Falun

Gör: reporter på Borlänge Tidning. Även ställföreträdande utgivare och vikarierande nyhetschef.

Annons

Annons

Emma är en av de anställda i Dalarna som gjort snabbast karriär och som på kort tid fått testa flera olika roller. Hon började på ett längre vikariat som livereporter på den gemensamma desken i Falun våren 2019.

– Det handlade om att ta fram snabba, korta nyheter, skriva om olyckor, polisnotiser och "snackisar" som jag nosade upp på Facebook. Man fick även ta hand om liverapporteringar och livesändningar, berättar Emma.

I juni 2020 rekryterades hon som reporter till Borlänge Tidning. Emma, som alltid visat sig vass i nyhetslägen och imponerat med en förmåga att rubriksätta och paketera, har nu även fått det fina förtroendet att hoppa in som ställföreträdande utgivare och nyhetschef.

– Det är jätteroligt. Det visar att om man visar framfötterna så kan man jobba sig framåt och uppåt. Man behöver inte vara fast på en stol. Jag tycker att vi har chefer som är bra på att se vilka som kan gå vidare till nya uppdrag och ta ansvar, och satsar på dem. Man har stora möjligheter att utveckla sig, menar Emma Hjortman.

Vi har chefer som är bra på att se vilka som kan gå vidare till nya uppdrag och ta ansvar, och satsar på dem

En annan som tidigt axlade ansvar är Malin Lindberg, 27. Hennes första "riktiga" journalistjobb, som hon själv uttrycker det, var när hon sommaren 2021 vikarierade som familjeredaktör på Falu-Kuriren.

– Det var väldigt lärorikt och jättespännande att få bestämma hur det skulle se ut på sidorna i tidningen, säger Malin, som under sin utbildning arbetat mycket i Indesign.

Sommarjobbet i Falun ledde direkt till att Malin Lindberg erbjöds ett långvikariat som reporter i Vansbro. Att så ung och ny i branschen få ta ansvaret för bevakningen i en hel kommun hör inte till vanligheterna, men Malin fann sig snabbt tillrätta:

Annons

Annons

– Jag har aldrig haft något med Vansbro att göra och hade inget kontaktnät där. När jag började trodde jag verkligen att det skulle bli en utmaning att hitta grejer. Men folk är hjälpsamma, jag får tips och har märkt att det händer ganska mycket här.

Malin Lindberg bevakar – precis som alla lokalreportrar på Falu-Kuriren – sin kommun med stöttning av nyhetschefen på centralredaktionen i Falun.

– Det är jättebra, speciellt för mig som är ung och ny. Vi har morgonmöte varje morgon, där man kan få inspiration och diskutera jobb med andra reportrar. Jag har särskilt mycket kontakt med Jenny (anm. Eriksson, reporter i Malung-Sälen) om grejer som händer i våra kommuner, säger Malin och fortsätter:

Malin Lindberg, 27, är sedan hösten 2021 Falu-Kurirens redaktör i Vansbro. Foto: Boel Ferm/arkiv

– Som lokalreporter har du mycket ansvar på dig själv. Men det är en positiv spinn att visa att man är självgående och att man kan ta för sig. Man får jättemycket erfarenhet med sig.

Man får jättemycket erfarenhet med sig

Fakta

Malin Lindberg

Ålder: 27 år

Från: Mora

Bor: Vansbro

Studier: Grafisk design på Högskolan Dalarna och Journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet (tre år) i Kalmar

Nya Ludvika Tidnings reporter Martin Wik började sin bana redan som 22-åring, då han fick jobb som sportjournalist på dåvarande DT-sporten på redaktionen i Falun. En bra skola, menar han:

– Det vet alla som varit på sporten. Man lär sig att publicera sig snabbt och hitta tydliga vinklar.

Annons

Sedan ungefär fyra år tillbaka arbetar Martin med allmänna nyheter och har varit reporter på Avesta Tidning och nu på Nya Ludvika Tidning.

– Det skiljer sig ganska mycket från sporten. Det beror såklart vad man gör för sportjournalistik, men där är det mycket kring matchbevakning och tabeller som drar. På allmänna tycker jag att man har större möjlighet att jobba med granskningar och undersökande journalistik, säger Martin som alltid haft en förkärlek för det "grävande".

Annons

Han är positiv till satsningen på mer lokala nyheter:

– Speciellt nu i Ludvika känns det väldigt bra. Man känner att man verkligen kan påverka och få folk lokalt att få upp ögonen för olika frågor. Man känner att folk bryr sig.

Dalarna är ett län som lockar många turister sommartid, med kända arrangemang och turistmål som Classic Car Week, Vansbrosimningen, Dalhalla, Carl-Larsson gården och inte minst en vacker och varierande natur.

Är du en ambitiös journalist med nyhetsnäsa som vill vara med när det händer? Sök jobb hos oss! Falu-Kuriren, Borlänge Tidning, Nya Ludvika Tidning, Södra Dalarnes tidning och Mora Tidning söker nu sommarvikarier till sina redaktioner i Dalarna. Ansök via Marieberg Media!

Fakta

Martin Wik

Ålder: 28

Från: Ljusnarsberg

Bor: Grängesberg

Studier: Media och kommunikation (tre år) i Örebro

Första jobbet i företaget: på sporten på DT

Gör: reporter på Nya Ludvika Tidning.

NLT:s reporter Martin Wik, 28, började arbeta på sportredaktionen i Falun och var innan Ludvika reporter på Avesta Tidning.

Bild: Anette Larsson

Annons

Fakta

Bonnier News Local i Dalarna

Falu-Kuriren, Borlänge Tidning, Mora Tidning, Nya Ludvika Tidning, Södra Dalarnes tidning och Avesta tidning ägs samtliga av Bonnier News.

Tidigare låg titlarna samlade under det gemensamma Dalarnas Tidningar, men skiljdes åt och blev mer självständiga tidningar med start hösten 2019. Först ut var Avesta Tidning, som hela tiden haft en egen sajt.

Övriga titlar publicerar sig fortfarande digitalt på sajten DT.se.

Annons

Annons

Till toppen av sidan