Annons

Annons

Annons

Falun

Minnesord över Dalke Olenius

Dalke Olenius, Falun, Nyberget, har lämnat oss i stor saknad vid en ålder av 85 år. Han efterlämnar hustrun Inger, dottern Åsa, sonen Jerk och barnbarnen Kajsa, Hanna, Elsa och Malte.

Vår älskade morfar och farfar har somnat in och lämnat oss i stor saknad. Dalke var på många sätt en stor del av vår barndom, både genom hans genuina glädje för oss barnbarn och hans flitiga deltagande i våra lekar. Lekte vi affär fick Dalke komma och handla, och lekte vi tåg fick han vara passagerare, det var tydligt att vi styrde och Dalke fick rätta sig efter våra lekar.

Annons

Dalke lärde oss att spela luffarschack, där syftet var att flytta träpinnar så att man hade så få kvar som möjligt, medan vi roade oss med det kunde Dalke hämta andan inför nästa lek.

Annons

När hela familjen Olenius var samlad var det ofta i stugan i Nyberget, där vi barnbarn har många fina minnen tillsammans med Dalke. Som gammal träslöjdslärare och hantverkare, visade Dalke gärna oss enklare snickeri där vi fick göra smörknivar, träbåtar och kontursågade pussel med utskriven bild.

Dalke älskade sötsaker och bjöd gärna på mums mums när han kom och hälsade på. När mormor/farmor Inger skulle baka pepparkakor hände det ibland att en stor del av degen minskat, då förstod vi att Dalke varit där och smakat.

Från stugan i Nyberget åkte vi ofta på utflykt till Mörtaberget och kolarkojan som ligger på andra sidan Dammsjön. En annan höjdpunkt varje sommar var resan till Furuvik. Med oss på utflykterna hade vi goda smörgåsar, bullar och saft till barnen och kaffe till Inger och Dalke.

Det har glatt oss att Dalke besökt oss på våra teaterföreställningar, luciatåg och andra uppträdanden genom åren. Hans glädje och välkomnande energi gav alla oss en trygghet i att alltid kunna komma till Dalke för både tröst och skratt. Vi tackar vår älskade morfar/farfar för alla minnen, nu finns han överallt.

Barnbarnen,

Kajsa, Hanna, Elsa och Malte Olenius

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan